Читај ми!

Малдонадо, први тријумф

Историјски тријумф Малдонада у Барселони. Возач Вилијамаса Венецуеланац Пастор Малдонадо победио је у узбудљивој трци за Велику награду Шпаније испред Фернанда Алонса из Ферарија и возача Лотуса Кимија Раиконена. Победник решен због боље тактике промене пнеуматика. Наредна трка вози се у Монте Карлу 27. maja.

Малдонадо је својом првом победом у каријери постао и први пилот из Венецуеле који је остварио тријумф у такмичењу Формуле Један, а његова екипа Вилијамс дошла је до 114 победе у историји и прве после чак осам година.

Возач Вилијамса до тријумфа је дошао пошто је кренуо са прве стартне позиције да би током трке водио велику борбу са Алонсом за водеће место, али је после боље тактике за замену пнеуматика и сигурне вожње први прошао кроз циљ после 66 кругова.

Алонсо је успео већ на старту трке да претекне Малдонада и имао је прву позицију до другог одласка у бокс, када је услед нешто слабије реакције механичара остао дуже ван стазе и вратио се на писту иза аса Вилијамса.

У борби за висок пласман учествовао је и бивши светски шампион Раиконен који је у свом Лотусу успешно пратио водећи двојац, али није успео да се умеша у борбу за сам врх. Раиконен је био други на прошлој трци у Бахреину.

Успешну трку Лотуса и све боље наступе тог тима потврдио је и Раиконенов Колега Француз Роман Грожан који је завршио као четвртопласирани.

Пред трку на стази Каталуња на водећем месту у конкуренцији возача био је пилот Ред Була и двоструки светски шампион Себастијан Фетел, али он није успео од старта трке да се пробије у борбу за подијум. Ипак, Фетел је имао добру вожњу и пред крај трке успео је да претекне велике конкуренте из Мекларена, Луиса Хамилтона и Џенсона Батона и заузме шесту позицију која га је са осам бодова одржала на врху поретка у шампионату.

Алонсо се другим местом изједначио са Фетелом и сада обојица имају по 61 бод. Хамилтон је на трећој позицији са осам бодова заостатка у односу на ривале.

Он је на тренингу у Каталонији имао најбоље време, али је утврђено да у његовом болиду није било довољно бензина у односу на прописану количину па је уместо са првог трку започео са последње позиције.

Ипак, Британац се агресивном вожњом пробио чак на седму позицију, али је у самом финишу трке морао да је препусти Фетелу, који га је претекао а потом обишао и Ника Розберга из Мерцедеса за шесто место.

Добар наступ на Каталуњи имао је и Камуи Кобајаши из Заубера који је завршио као пети, док је његов колега Серхио Перез одустао због проблема са болидом.

Трку није завршио ни седмоструку шампион света Немац Михаел Шумахер у болиду Мерцедеса који је после судара са Бруном Сеном из Вилијамса завршио наступ.

Шумахеров колега и победник Велике награде Кине Нико Розберг освојио је седмо место, Хамилтон је био осми, Батон девети, а један поен у Шпанији освојио је Нико Хулкенберг из Форс Индије.

Наредна трка вози се 27. маја за Велику награду Монака на улицама Монте Карла

Резултати трке за ВН Барселоне:
1. Пастор Малдонадо (Венецуела) Вилијамс 1:39.09,145
2. Фернандо Алонсо (Шпанија) Ферари + 3,195
3. Кими Раиконен (Финска) Лотус + 3,884
4. Роман Грожан (Француска) Лотус + 14,799
5. Камуи Кобајаши (Јапан) Зуабер + 1:14,641
6. Себастијан Фетел (Немачка) Ред Бул + 1:17,576
7. Нико Розберг (Немачка) Мерцедес + 1:17,919
8. Луис Хамилтон (Велика Британија) Мекларен + 1:18,140
9. Џенсон Батон (Велика Британија) Мекларен + 1:25,246
10. Нико Хилкенберг (Немачка) Форс Индија + један круг.

Генерални поредак (возачи):
1. Себастијан Фетел 61 бод
2. Фернандо Алонсо 61
3. Луис Хамилтон 53
4. Кими Раиконен 49
5. Марк Вебер 48
6. Џенсон Батон 45...

Генерални поредак (конструктори):
1. Ред Бул 109 бодова
2. Мекларен 98
3. Лотус 84
4. Ферари 63
5. Вилијамс 43
6. Мерцедес 43...

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару