Формула 1 се враћа кући

Последњи је тренутак да се прошири вест – ове године гледамо најбољу Формулу 1 у последњих 30 година. Заборавите епске дуеле Сене и Проста, јурњаву Хакинена и Шумахера, заборавите Нандове, Кимијеве, Џенсове, Луисове и Себове титуле – овакве сезоне није било још од када је Кеке Розберг постао шампион 1982. године иако је победио на само једној трци.

У последњих 20 година почетак европског дела сезоне на Великој награди Шпаније је увек са сигурношћу доносио две ствари: коначно утврђивање поретка тимова и досадну трку. Ове године, на нашу срећу, време је за рушење обе традиције. Након што је квартет различитих тимова забележио победе у прве четири трке сезоне, не само да се не очекује да неко од њих у Шпанији успостави доминацију, него неће бити ни превелико изненађење уколико после Каталуње квартет постане квинтет. А сви који су одвојили макар мало времена за праћење овогодишње сезоне знају да трка не може а да не буде фантастична.

Заиста, у години која је почела као лагана шетња до титуле за Мекларен, у којој смо затим видели сензационалну победу Алонса у потпуно неконкурентном Ферарију, па онда невероватно убедљив тријумф за Мерцедес и напокон прву победу за Ред Бул, мало је оних који би сада смели да тврде да врло брзо међу победницима нећемо видети и Лотус, док би они са мало више авантуристичког духа могли да провере и како стоје квоте на победу Заубера, па можда чак и Вилијамса.

Када су у питању возачи, ствари постају још узбудљивије. Себ, Џенс, Нандо и Нико су се већ пели на највиши степеник победничког подијума, док своју шансу још чекају Луис, Кими, Шуми и Вебер. Можда чак и Грожан? Конзервативна процена би била да можемо да очекујемо бар седам различитих победника у овогодишњих 20 трка. А можда их буде осам? Девет? Једини могући коментар је на линији онога што је хладног децембра 1983. у Сплиту прославило Младена Делића.

Шта онда очекивати од овог викенда?

Прошле недеље тимови су имали прилику да први пут у последње четири године обаве званични тест током сезоне, на супер брзом Муђелу. Делови који су испробавани током тродневног теста у Тоскани ће се највећим делом наћи на аутомобилима на Каталуњи, и док ће неке суптилне промене остати неприметне за невешто око просечног гледаоца, промене у перформансама појединих тимова могле би да буду и те како видљиве.

Највећа очекивања има Ферари, што је и разумљиво за тим са огромним ресурсима и незадовољавајућом формом на почетку сезоне. Можда је нереално очекивати да ће Скудерија од Каталуње постати главни фаворит за победе, али озбиљно приближавање водећима неће бити изненађење. Када се при томе узме у обзир да Алонсо у генералном пласману заостаје само 10 бодова за водећим Себом, што је еквивалент једног петог места, можемо се само запитати шта ће се десити у остатку сезоне ако аутомобил буде бар мало бољи.

Мекларен је и даље у шоку како је могуће да је тим који је деловао тако доминантно у Аустралији одједном на наредним тркама постао спорији од главних конкурената. Мерцедесова доминација у Кини, и супериорност Ред Була и Лотуса у Бахреину није прихватљива за екипу која има најјачи развојни тим у Формули 1. У Барселону зато стиже аутомобил са мало подигнутим носем, који на задовољство милиона навијача и даље није квргав као код главних конкурената. Али зато свакако јесте међу фаворитима за победу.

Ред Бул је помало изненадио формом у Бахреину, Себ је водећи у генералном пласману док је Вебер потпуно у знаку броја четири: на прве четири трке, четири солидна четврта места. Довољно за треће место у поретку возача и вођство у поретку конструктора. У складу са тим, промене на аутомобилу су суптилне, али амбиција свакако није.

Лотус је на претходној трци напокон показао оно што шеф тима Ерик Булије обећава од почетка сезоне. И поред сјајне друге позиције, Кими је отишао тужан из Бахреина због пропуштене шансе за прву победу у сезони, док је Грожан првим подијумом полако почео да гради нову репутацију након лоше прве сезоне у 2009. Оптимизам у екипи из Енстона је толики да више нико не поставља подијуме као циљ за ову сезону, када је победа тако близу. Дефинитивно фаворити из сенке у Барселони.

Мерцедес је изабрао да, уместо да тестира нове делове, у Муђелу више пажње посвети проналажењу најбољег подешавања када је у питању трошење гума. Прилагодљивост њиховог супер брзог аутомобила врелим стазама које нас чекају у наредном делу сезоне ће бити фактор који ће пресудити судбину тима у 2012. Уколико буду успешни, ни борба за титулу није далеко, у супротном победа из Кине лако може остати једина у сезони.

Од осталих тимова, вредно је посебно споменути да највећу промену набоље очекује Форс Индија.

Пирели у Шпанију доноси меку и тврду мешавину, и мада сви већ знамо да је мека бржа док тврда траје дуже, право питање за тактичаре је колико је заиста мека мешавина бржа, односно колико више кругова се може прећи на тврдој мешавини. Иако у овој сезони обично најбољи одговор на овакве дилеме доноси победу у трци, данас делује као да на Каталуњи то неће бити случај. Јер, иако овогодишња изједначеност тимова делује као довољно добра гаранција за узбудљиву трку у недељу, за Мајку Природу то изгледа да није довољно, па је решила да ствари додатно зачини тако да постоје велике шансе да у недељу гледамо кишну трку.

И без кише се не бих усудио да прогнозирам ко ће из Шпаније отићи са највећим осмехом, али знам да ће мој осмех најпре измамити слика петог овосезонског победника. Из Финске, ако је могуће.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару