Читај ми!

Габор одустао

Габор Сагмајстер одустао је од даљег такмичења на Дакар релију због квара мотора у петој етапи воженој од Чилесита до Фјамбале.

Сагмајтер је био принуђен да одустане због квара на мотору марке КТМ. И поред великог напора да реши проблем у пустињи, наш ас испао је из даљег такмичења.  

- Провео сам три и по сата покушавајући да стартујем мотор. Дао сам све од себе, јер добро познајем механику, али просто мотор је издахнуо. Није имао компресију. Све се дешавало на 80. километру специјалног испита. Стале су и колеге са квадовима и другим моторима да помогну, тестирали смо и акумулатор, ма све смо пробали. Невероватно је да је у кругу од неколико стотина метара одуслатло још шест такмичара - говори за сајт РТС-а Габор Сагмајстер.  

Етапа од Чилесита до Фјамбале у Аргентини била је дуга 416 километара (специјални испит 265 км). По традицији беле дине Фјамбале су место на коме највише одустане такмичара у једном дану.

- Па, стварно је незгодна етапа. Песак је мекан и мотор пропада, међутим, ја знам да возим по динама и немам већих проблема. И овог пута је све било у реду док се мотор није угасио. После толико времена које смо ја и моје колеге провеле поправљајући моторе у пустињи, понесало нам је воде и мало смо се забринули јер је било +50 Целзијуса. Срећом, дошла су два хеликоптера, дали нам воду и потом нас пребацили до бивака неких 80 километара од тог места.

Мотор Габора Сагмајстера биће пребачен такозваним камионом "чистачем" у Копијапо, који се налази у Чилеу. Наш такмичар неће путовати у Чиле, већ се враћа за Буенос Ајрес одакле ће кренути ка Србији.

- Хтео бих да захвалим свима који су ми помогли, нарочито спонзорима "Еуро петролу" и "Еуро гасу", затим Министарству омладине и спорта Србије, граду Суботици, Скупштини Војводине и свим осталим спонзорима којих је било 40. Помогли су ми да дођем на Дакар рели и дао сам заиста све од себе. Био сам изузетно физички спреман и верујем, да је мотор издржао, нашао бих се међу 40 најбољих на свету. Три пута сам успео до сада да завршим најтежи рели на свету, овог пута сам одустао, али то је спорт. Себи немогу ништа да пребацим - завршио је причу Сагмајстер.

Француски мотоциклиста Сирил Депре освојио је 5. етапу и још увек води у генералном пласману са скоро десет минута предности над клупским колегом из КТМ-а Марком Комом.

Код аутомобилиста Кшиштоф Холовшиц (Мини) је био најбржи у Фјамбали, али је лидер у генералном и даље Стефан Петерхансел (Мини). Такмичари 6. јануара прелазе Анде и напуштају Аргентину. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару