Почео маратон

Традиционални 23. Београдски маратон, на којем учествује 1.468 такмичара из 32 земље, почео је у 10 сати. У најтежој атлетској дисциплини такмичи се 259 маратонаца. У оквиру "Трке задовољства" учествује и око сто особа са инвалидитетом.

Међународна атлетска манифестација 23. Београдски Тајм форс маратон стартовао је данас у 10 часова код цркве Светог Марка у Булевару краља Александра.

Знак за старт трке у најтежој атлетској дисциплини, у којој ће се надметати 259 мартонаца и маратонки дали су заједно председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац, промотер Београдског маратона Пољак Маријан Вороњин, помоћник министра за омладину и спорт Горан Крецловић и представник Скупштине Београда Чедомир Антић.

Заједно са такмичарима у маратону стратовало је и 1,209 учесника полумаратонске трке, дуге 21,1 километар, а пет минута након поласка атлетичара из 32 земље кренуло је и неколико хиљада рекреативаца у популарној "Трци задовољства" која се одвија на стази дугој пет километра и у оквиру које ће наступити и око сто лица са инвалидитетом.

У склопу данашње трке биће одржано државно првенство у маратону за сениоре и сениорке.

Рекорде маратонске стазе држе Кенијац Џафет Коскеи који је 2006. године ушао у циљ после два сата, десет минута и 54 секунди и Румунка Кристина Помаку која је 2001. године истрчала стазу за два сата, 29 минута и 44 секунди.

Промотер маратона, пољски атлетичар Марјан Вороњин, први и једини белац који је истрчао (1984. године) сто метара за мање од десет секунди, у Београд је стигао аутомобилом, јер је авионски саобраћај у Европи паралисан. 

"Није ми било лако да кренем на пут после велике трагедије која је задесила мој народ. Заједно са свим грађанима Пољске тугујем због погибије председника државе Леха Качинског, као и мог великог пријатеља председника Олимпијског комитета Пољске Пјотра Нуровског и свих настрадалих у авионској несрећи код Смоленска", рекао је Вороњин.

Вороњин је изјавио да је почаствован што је промотер Београдског маратона, и напоменуо да је ова манифестација значајна због популаризације трчања, нарочито међу децом и омадином.

"Од завршетка каријере бавим се развојем атлетике у Пољској. Моја највреднија мисија састоји се у преношењу знање које сам стекао у атлетици и спринту, на младе", рекао је Вороњин.

Помоћник министра омладине и спорта Горан Крецловић истакао је велики значај Београдског маратона у промоцији атлетике и спорта упште.

"Београдски маратон пружа већ годинама велику радост нашим грађанима. Позвао бих зато Београђане да и овога пута подрже маратонца тако што ће у великом броју изаћи поред трасе маратона", истакао је Крецловић.

Председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац подсетио је да ће Београдски маратон обележити стогодишњицу првог маратона истрчаног у Србији.

"Надам се да ће овога пута бити оборен рекорд по броју учесника у трци, која је с разлогом проглашена манифестацијом од изузетног значаја за Београд", рекао је Дивац.

Председник Атлетског савеза Србије Веселин Јевросимовић поручио је да је Београдски маратон "најмасовнија атлетска манифестација у Србији и најбоља промоција спорта у функцији здравог живота"

Циљ свих трка је на Теразијама код хотела "Москва", где ће најуспешнијима бити уручене награде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи