Све спремно за 37. Београдски маратон уз новитете и рекордан број учесника

На 37. Београдском маратону, који се одржава у недељу, учествоваће рекордан број учесника из више од 70 земаља, саопштили су организатори најмасовије спортске манифестације у Србији.

Све је спремно за старт 37. Београдског маратона, који се у недељу одржава на улицама главног града Србије.

Најмасовнија спортска манифестација у Србији обориће и ове године бројне рекорде, а биће виђени и бројни новитети у организацији, најављено је на конференцији за медије у Скупштини Града Београда.

Три главне трке су раздвојене. Маратонска трка почиње у 8.00 часова, полумаратон и штафетни полумаратон у 9.30, а трка на 10 километара у 11.00 часова. Трка задовољства кренуће у 13.00 часова.

Старт је традиционално код цркве Светог Марка, а циљ је на Теразијама.

О свим сегментима организације на конференцији за новинаре су говорили су директор Београдског маратона Дарко Хабуш, државни секретар у Министарству спорта Марко Кешељ, градски секретар за спорт Никола Пенић, као и специјални гост Мајкл Ниши, први човек Чикашког маратона - једног од шест најпознатијих у свету.

"Учили смо од Чикашког маратона"

Дарко Хабуш је захвалио свима који су помогли у организацији Београдског маратона.

"Желим да најавим да ће Београд бити кандидат за Европско првенство у уличном трчању 2027. Биће то сјајна увертира за Експо, а после тога ни Београдски маратон више неће бити исти догађај", рекао је Хабуш.

Нагласио је да је све већи број странаца који су узели своје учешће на Београдском маратону.

"Више од 3.000 такмичара из иностранства је показатељ да смо пожељна спортско-туристичка манифестација. Стално напредујемо и то је веома важно. Учили смо од Чикашког маратона и покушавамо то да имплементирамо у свим аспектима. Позивам све наше суграђане да изађу на улице и да подрже маратонце. Хвала свим партнерима, који су схватили значај и потенцијал који Београдски маратон има", рекао је Хабуш.

Волонтери на тротинетима, пољске болнице...

Директор Маратона је детаљније говорио о новитетима и организацији трке.

"Имаћемо око 110 волонтера на електричним тротинетима на самој стази, који ће бити распоређени на 27 тачака како би могли у најкраћем могућем року да приђу онима којима је помоћ потребна и то време је сведено на мање од једног минута", истакао је Хабуш.

Такође, биће инсталиране и три пољске болнице.

"Обезбеђена је и софтверска подршка коју смо тестирали у новембру и у сваком моменту знаћемо густину тркача на самој стази, као и где се налазе сва наша возила на самој стази преко контроле џи-пи-ес уређаја. То ће нам омогућити да знамо тачно где се који тркач налази, па ћемо сукцесивно моћи да отварамо улице. То је велико организационо унапређење Београдског маратона, а све у циљу да се омогући што је могуће боље кретање нашим суграђанима", закључио је Хабуш.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара