Читај ми!

Уочи СП у Београду, српска атлетика добија свој укус, дословце

Поред чињенице да ће уживо или у ТВ преносу дворанског Светског првенства од 18. до 20. марта сви моћи да уживају у "краљици спортова", од уторка ће бити у прилици да дегустирају јела са именима наших репрезентативаца.

Атлетика, спорт о ком цео Београд и Србија ових дана причају, добија свој укус! И то врхунски, који припремају највећи мајстори наше кухиње.

Поред чињенице да ће уживо или у ТВ преносу дворанског Светског првенства од 18. до 20. марта сви моћи да уживају у "краљици спортова", од уторка ће бити у прилици да дегустирају јела са именима наших репрезентативаца.

Први пут на овим просторима мени ће бити састављен искључиво од јела које су за ову прилику ексклузивно одабрали наши атлетски шампиони.

На јеловнику ресторана "Прајм" у хотелу "Краун плаза" у ком ће бити смештен већи део гостију из иностранства на овом великом догађају, је укупно осам имена: Маја Ћирић, Елзан Бибић, Бошко и Алекса Кијановић, Асмир Колашинац, Емир Бекрић, Страхиња Јованчевић и Слободан Бранковић.

Свако јело носи и специфичан опис, као што су "Ризница змаја", "Пештерски вук", "Кугла чвршћа од челика", "Московска бајка", "Из Глазгова са љубављу" и други.

Маја Ћирић, која ће на Светском првенству да се такмичи у трци на 400 м, истакла је да је желела да њено јело буде базирано на здравој и спортској исхрани, па је због тога изабрала киноа салату са лососом, маринираним ђумбиром и цитрусима, авокадом, ротквицама и сусамовим уљем.

"Оброк се зове Ризница зМаја, јер се моји највећи професионални успеси везују за долазак у Љубљану, а управо је змај симбол овог града. Занимљиво је да је у неким деловима Азије он мотив среће, здравља и просперитета, док у Јапану представља пролеће. Ово годишње доба почиње 20. марта, када је последњи дан нашег такмичења, па верујем да ће ми Ризница змаја дати добру енергију да остварим свој максимум", испричала је Маја.

Државни рекордер (1.500, 3.000 и 5.000 метара) и за ову прилику "Пештерски вук", Елзан Бибић, одлучио је да својим избором представи крај из ког долази.

"Пазарске мантије су јело од теста пуњено телећим или овчијим месом, али и спанаћем, зељем и сиром. Пре сервирања се преливају киселим млеком или јогуртом у којем је насецкан бели лук и мало се запеку", објаснио је Елзан који је, уједно, открио и тајну пазарског ћевапа: „Важно је да се користи јунеће месо од врата, никако од бута, и да се месо пече на роштиљу, а не на електричној плотни. Новопазарски мајстори воле да користе сецкано месо уместо млевеног, јер тако остаје сочније, а ћевапи не могу да изгоре. Једу се у лепињама коју Пазарци називају питице, а класични прилози су црни лук и млевена паприка. У новије време додају се и сенф или мајонез".

Март 2022. године је за целу планету свакако месец атлетике. На недавном митингу, Бошко Кијановић је резултатом 46,22 секунде у трци на 400 метара после равно 30 година оборио државни рекорд легендарног Слободана Бранковића, који је постављен на Европском првенству 1992. године (46,23 секунде).

Управо су двојица шампиона нашла своје место на менију. Бошко, тако, бира крем чорбу од броколија са јунетином и свежим парадајзом и пене пасту са комадићима зачињене пилетине, песто сосом и листићима пармезана, док Слободан Бранковић, остаје веран традиционалној српској кухињи.

Његово јело је супа од говеђег репа са домаћим резанцима и поврћем и запечена сарма са сувим ребрима.

За припрему свих специјалитета задужен је тандем шефова кухиње ресторана хотела, Бранко Миловановић и Јовица Нешковић.

"За више од 20 година каријере шефа кухиње, имао сам прилику да кувам за многе спортисте и да пратим велика спортска такмичења. Срео сам шампионе, националне и светске спортске звезде и припремао за њих оброке. Кувао сам за спортисте на Универзијади. Међутим, углавном су то били оброци према упутствима лекарских тимова и према строгим правилима спортске исхране. Зато сада осећам искрену срећу што ћемо у Краун плази спремати омиљена јела наших атлетичара. Узбуђен сам јер смо сви ми у хотелу фанови и навијачи наших спортиста и јела које сада спремамо су врло посебна за мене", рекао је Миловановић, шеф ресторана "Прајм".

"Увек је право задовољство када припремамо храну за наше спортисте", додаје Нешковић.

"Волимо када су спортисти наши гости, осећамо их својима јер нам увек доносе срећу наступима, рекордима и медаљама. Врло често су код нас на смештају, припремају се и одмарају пред такмичења. Знамо њихове навике и трудимо се да све буде према свим спортским правилима. Зато данас излазимо из стереотипа. Оно што посебно желим је да позовем Београђане и њихове госте да нас у време Светског дворанског првенства посете, јер ће у ресторану Прајм моћи да пробају специјални мени који су креирали и препоручили наши шампиони".

Јеловник:

АСМИР КОЛАШИНАЦ- КУГЛА ЧВРШЋА ОД ЧЕЛИКА

Благо љути бифтек таљата са поврћем печеним у рерни
Асмир Колашинац представља Србију у бацању кугле.
 
ЕМИР БЕКРИЋ - МОСКОВСКА БАЈКА
Гриловани филет лососа са младим кромпиром и спанаћем
Емир је свој лични рекорд и највећи успех у каријери остварио на Светском првенству у Москви освојивши бронзану медаљу на трци 400 м са препонама резултатом 48,05 секунди.
 
СТРАХИЊА ЈОВАНЧЕВИЋ - ИЗ ГЛАЗГОВА СА ЉУБАВЉУ
Крем рижото са шумским печуркама и грилованим мирочким сиром
Штрудла с маком
Страхиња се такмичи у дисциплине скок удаљ. Свој најбољи резултат остварио је 2019. године у Глазгову, када је скоком од 8,03 м освојио бронзану медаљу.
 
СЛОБОДАН БРАНКОВИЋ - ЛЕГЕНДА КОЈА ТРАЈЕ
Супа од говеђег репа са домаћим резанцима и поврћем
Запечена сарма са сувим ребрима

МАЈА ЋИРИЋ - РИЗНИЦА ЗМАЈА

Киноа салата са лососом маринираним ђумбиром и цитрусима, авокадом, ротквицама, сусамовим уљем и тостираним сусамом
 
АЛЕКСА КИЈАНОВИЋ - ХЛАДНО, АЛИ СТАНДАРД: СТОКХОЛМ 6,67
Хрскава салата са грилованом пилетином, авокадом, печеном сланином, преливом од сира и листићима пармезана
Њоке од кромпира са грилованом пилетином, вргањима, сушеним парадајзом и броколима
Алекса Кијановић је победио на међународном митингу у Стокхолму истрчавши рекорд Србије на 60 метара – 6,67 секунди.
 
ЕЛЗАН БИБИЋ - ПЕШТЕРСКИ ВУК
Ћевапи од јунећег меса са ћумура сервирани у сомуну са црним луком и љутом млевеном паприком
Пазарске мантије

БОШКО КИЈАНОВИЋ - БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК
Пене паста са комадићима зачињене пилетине, песто сосом и листићима пармезана
Крем чорба од броколија са јунетином и свежим парадајзом

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару