Читај ми!

У сусрет СП у атлетици у Београду: Никола Ђуричко и сан о другој професији

Дворанско Светско првенство у атлетици ће ове године бити одржано у Београду, од 18. до 20. марта. Сан да постане атлетичар имао је и познати глумац Никола Ђуричко, који се присећа времена када је трчао уз степенице "Маракане".

Наш прослављени глумац Никола Ђуричко као дете био је фасциниран атлетиком.

Своју љубав према краљици спортова преточио је у тренирање, а касније и у друштвену игру "Атлетика" коју је осмислио, како би приказао сву разноликост дисциплина и симулирао узбуђење атлетских митинга.

И сам се опробао у готово свим дисциплинама, а омиљена му је вишебој коју ће са уживањем да прати на предстојећем дворанском Светском првенству у атлетици које се одржава у Београду од 18. до 20. марта. Како са породицом тренутно живи у Лос Анђелесу, где ради инострану каријеру, спектакл у Арени гледаће путем директних преноса и друштвених мрежа.

"Не знам како ће то да изгледа због разлика у временским зонама, али пратићу репортаже, снимке, све до чега будем успео да дођем. Волим атлетику и Светско првенство је нешто што се не пропушта, поготово када се одржава у мом родном граду," каже Ђуричко.

До седмог марта ће трајати могућност да се српски атлетичари квалификују за учешће, и све су прилике да ће публика моћи на делу да види нове наде наше "краљице спортова" уз имена која су позната широм света.

"Ивана Шпановић је увек била најбоља када је најважније. Сигуран сам да ће тако да буде и овог пута и навијам за њу. Свима у тиму Србије шаљем велику дозу подршке, уз цитат Мајкл Џордана који ме највише мотивише: Почиње са тешким и напорним тренинзима, а завршава се са шампањцем!"

"Олимпијске игре, трчање почасног круга са заставом, уморни брзоходач који последњим атомима снаге завршава своју трку, босоноги Абебе Бикила како побеђује маратон, Јусеин Болт који успорава на 100м и ипак обара светски рекорд", то су прве асоцијације на атлетику.

Глумац открива да ли се лично опробао у некој од дисциплина. 

Атлетику сам тренирао годину дана тако да нисам имао дисциплину, него неки општи тренинг. Пробали смо скоро све сем скока са мотком. Мислио сам да сам идеалан за средње пруге, али то је било само моје лаичко надање. Памтим највише трчање уз и низ трибине ''Маракане'' и како су нам се тресле ноге после тренинга мени и брату у аутобусу.

Ђуричко је открио која му је најомиљенија, а која најизазовнија дисциплина. 

"Све дисциплине имају своје занимљивости, али ако морам да бирам, онда би то био вишебој. Мени се чини да је најизазовнија - скок мотком, а могуће да је то заоставштина Сегеја Бупке на моју генерацију."

Никола је аутор друштвене игре „Атлетика" коју је посветио деци са циљем да на лак и забаван начин упознају основе атлетских дисциплина и њихова правила.

"Правио сам 'борд гејм' са темом атлетике још као клинац. Волео сам узбуђење атлетских митинга и велику разноликост дисциплина и желео сам да то пренесем у игру. Ту моју стару игру сам усавршавао десетак година са пријатељима и на крају са мојом децом. Чинило ми се да смо нашли праву форму и једноставност, а да барем делимично симулира узбуђење атлетског митинга. Издавачка кућа Вулкан је подржала моју идеју и тако је настала 'Атлетика'."

"Моја је жеља била да игру може да игра цела породица од 6 до 76 тако да није само за децу него игра за децу и маторе заједно. Нажалост, немам повратних информација како се најмлађима допада али нико се није ни званично жалио тако да бирам да верујем да се људима свиђа", закључује Никола.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару