Читај ми!

У недељу БГ маратон, сада у потпуно другачијем издању

Ово ће бити потпуно другачији маратон, изјавио је Дејан Николић, директор Београдског маратона на конференцији за медије пред 34. издање овог атлетског догађаја које ће бити одржано у недељу, 6. јуна, на улицама главног града Србије са почетком у 8.00 часова.

Николић је посебно нагласио да без велике подршке Владе Србије, јавно-комуналних предузећа и Кризног штаба за борбу против коронавируса не би било могуће организовати овај спортски догађај у условима борбе против пандемије која још траје.

Сходно свему томе организатори Београдског маратона били су приморани на бројне рестрикције, јер је безбедност свих учесника, али и грађана Београда била примарна.

"Одрекли смо се дечијег маратона, јавног тренинга атлетике. Неће бити ни трке задовољства као ни масовног заједничког старта, већ ће маратонци и полумаратонци трке започињати у 'таласима'. Такође, смањили смо бројност учесника. Са око 10 хиљада оних који су желели да учествују, од чега је њих три и по хиљаде требало да буде из чак 70 земаља света, свели смо се на око пет хиљада домаћих учесника, четири хиљаде полумаратонаца и хиљаду маратонаца", рекао је Николић.

Једно од главних обележја Београдског маратона претходних година били су и промотери, светски атлетски рекордери попут Карла Луиса, Сергеја Бубке, Мајка Пауела, али због мера предострожнисти, промотера ове године неће бити.

"Познате личности из света атлетике око себе увек привлаче велики број људи који желе да се фотографишу или узму аутограм. То смо желели да избегнемо што показује да смо водили рачуна и о најситнијим детаљима", констатовао је Николић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је нагласио да одржавање Београдског маратона на неки начин представља постепено враћање нормалном животу, а да 34. издање маратона показатељ да Београд има традицију организације тако важних манифестација.

"Када се помене маратон, прве асоцијације су масовност и здравље. Ове године томе ћемо додати и придржавање епидемиолошким мерама. Зато се ове године маратон организује по посебним правилима. Имам посебан респект према маратонцима, јер имају специфичан ментални склоп, знају како да планирају своју издржљивост и снагу како би издржали целу трку", рекао је Радојичић уз позив учесницима да уживају у трци.

Београдски маратон се ове године одржава под слоганом "Без баријера", а председница Почасног одбора и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић је истакла да се тиме шаље порука да је Србија друштво једнаких могућности за све.

"Драго ми је што су се ове године организатори одлучили да традиционалну трку задовољства замене шетњом задовољства за особе са инвалидитетом. То ће бити дивна прилика да по ко зна који пут покажемо да заједничким радом и вољом можемо да савладамо све препреке", констатовала је Кисић Тепавчевић.

Конференцији за медије која је уприличена у Свечаној сали Скупштине града Београда присуствовао је и епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање коронавируса др Предраг Кон који је рекао да је уз све опсежне мере које су предвиђене, Београдски маратон могуће реализовати на безбедан начин.

"Овог пута не позивамо гледаоце, нема разлога за претерано окупљање и фестивалску атамосферу. Учесници су добро упознати са свим мерама. Имаћемо две предстартне позиције, и у том периоду сви такмичари треба да носе заштитне маске. Препоручено је свим учесницима да буду вакцинисани, а неки су управо и због тога одустајали. Ова трка је порука да се враћамо животу", рекао је др Кон.

Секретар Секретаријата за послове одбране, ванредне ситуације, комуникације и координацију односа са грађанима града Београда Дарко Главаш нагласио је да ће у недељу на улицама бити око хиљаду људи који ће омогућити несмтано функционисање Београда у измењеним околностима условљеним одржавањем маратона.

"Затварање улица планирано је већ од поноћи и то у делу старта и циља трке, док ће сукцесивно од шест часова ујутро почети измене режима саобраћаја и градског превоза и те измене ће трајати до 15 часова. Простор у зони циља трке биће затворен до 17 сати", рекао је Главаш и упутио молбу свим суграђанима да као и претходних година уклоне своја возила са паркинга који се налазе на траси трке.

уторак, 09. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару