Награда Александру Стојановићу, за филм о Ивани Шпановић

Најважнију награду - Гранд при 6. Међународног фестивала спортског филма који се завршава на Златибору стручни жири доделио је остварењу „У мојим патикама-Ивана Шпановић” у продукцији РТС и „Видеостроја“ из Београда. Аутори победничког филма су Александар Стојановић, Душан Булић, Милош Ратковић и Ђорђе Јовановић.

У саопштењу жирија стоји „да је овај филм право освежење у филмској документаристици, да има високе комуникацијске вредности у било ком делу земљине кугле као и да су Ивана Шпановић И Александар Стојановић, осим потврђивања високих квалитета спортисте и новинара,показали да имају и глумачког талента,а Стојановић је остварио и спортски учинак за поштовање."

На златиборском фестивалу приказано је 30ак филмова из 15 земаља одабраних међу 15о колико је укупно приспело.

Жири Фестивала чине: Арзу Мемедова, филмска редитељка из Азербејџана, Вања Дерменџијева, освајачица сребрне олимпијске медаље у кошарци и телевизијска уредница из Бугарске и Александар Аврамовић, новинар и филмски радник из Београда.

Уручење награда и свечано затварање Фестивала одржаће се у Конгресном центру Србија, саопштио је Инфо центар Туристичке организације Златибор.

Том приликом ће у част награђених бити приказан филм добитника награде за животно дело Здравка Шотре: "Санта Мариа дела салуте".

На Шестом Међународном фестивалу спортског филма "Златибор 2017", специјална награда за филмски портрет спортисте додељена је Небојши Радосављевићу, аутору и продуценту филма "Шампион" (Србија).

Јунак филма Небојша Денић је европски првак у кик-боксу у велтер категорији. Ову титулу је освојио по принципу: "сам свој мајстор". Ради одговоран посао, тренира нове наде у овом спорту, који га обожавају и тако се спрема за освајање титуле светског првака.

Аутор је јасним документарним фимским језиком испричао причу о снази воље и чистоти спортског бића у друштву које не препознаје врхунске вредности, наводи се у одлуци жирија.

Жири је одлучио да награду за најбољу фотографију додели Сергеју Мирошниченку за филм: "Кругови света" (Русија). Велики документариста је, у монументалном трочасовном остварењу о Олимпијским играма у Сочију, показао скоро све естетске и техничке могућности савременог филма.

Награда за играни филм додељена је остварењу: "Меси из Багдада", редитеља Сахира Омара Калифе (Ирак). У овом краткометражном филму, редитељ је уверљиво показао сву трагедију ирачког и свих других ратова.

Мали Меси, дечак-страдалник безумног рата, велики заљубљеник у фудбалску игру и чувеног фудбалера, голман без леве ноге, остаје и без оца због фудбала. Брижни родитељ је изгубио живот у пуцњави на улици Багдада, носећи покварени телевизор код мајстора, да би његов син могао да гледа пренос из Барселоне. Аутор филма је, у дубоко емотивном наративу, спорт уздигао до једине радости недужне младости Ирака.

Награда за најбољи филм о високим моралним вредностима у спорту додељена је остварењу "Сан о круговима", чији је редитељ и продуцент Зоран Пављашевић (Босна и Херцеговина). Филм је урађен у продукцији "Стар-арта" и Академије драмских уметности у Тузли.

Актери овог филма, 17 учесника олимпијских игара из тузланског краја, после многих година и деценија од изгарања на спортским борилиштима, остављају у аманет свим будућим спортистима величанствену поруку љубави и пријатељства. Снага поојединих исказа, које аутор ненаметљиво уграђује у узбудљиву причу о трајању и нестанку парчета историје на овим, балканским просторима, убрзава пулс гледаоца и заискри понеку сузу. Жири посебно похваљује аутора филма за допринос култури сећања.

Награда за најбољи краткометражни документарни филм добио је Владимир Перовић за филм "Завеслаји" у продукцији Радио-телевизије Војводине (Србија).

Перовићево остварење може бити образац за овај жанр. Аутор је, за 13 минута, испричао причу о личној трагедији 19-годишњег младића, који је остао без десне ноге и његовом уздизању до кандидатуре за учешће на Олимпијским играма у кајаку. У овом случају реч је о челичној вољи и победи уз помоћ спорта.

Награда за најбољи дугометражни документарни филм припала је филму "Лобановски заувек" (Украјина). Редитељ Антон Азаров је, у најбољем документаристичком маниру, начинио филмски еп о легендарном фудбалеру и тернеру због кога је Украјина и данас једна од најфудбалскијих земаља на свету. Аутор је, на бриљантан начин, показао све моћи филмског казивања и досегао узбудљивост и динамику фудбалске игре.

Награда за најбољу режију "Динко Туцаковић" доделена је Волфангу Фашингу, аутору - и јунаку филма "Русија - од обале до обале" (Аустрија).

Аустријанац Фашинг је спортски и филмски јунак библијских размера. Поставио је светски рекорд у бициклизму јер је савладао маршруту од 10 хиљада километара, возећи скоро пет стотина километара на дан кроз пространства Русије, од Владивостока до Санкт Петербурга. Његови сниматељи су сачували од заборава нестварне руске пределе и бурне догађаје током ове авантуре над авантурама, а он их је уобличио у филм који се гледа без даха.
Награда за најбољи филм о спортској легенди додељена је Сабахудину Топалбећиревићу - Баху за филм "Џајић" (Босна и Херцеговина).

Аутор је успешно савладао скоро све замке филмског хватања у коштац са јунаком о коме се све зна и који ужива велику љубав и поштовање милиона људи свих узраста и широм Европе и света. Храбро је зачепркао и по "другој страни медаље" и донео аутентичну болну причу о страдању великог аса у ковитлацу интереса виновника новокомпонованог друштва.
Специјална награда за продукцију документарног филма припада Ал Џазири Балканс из Сарајева (Босна и Херцеговина).

Жири је одлучио да посебним призањем истакне и драгоцен допринос у неговању документарног филма, који истрајно даје продуцент овог филма, у нади да ће наставити овај племенити посао на балканским просторима.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару