Читај ми!

Око 2.000 учесника на маратону у Пјонгјангу

У Пјонгјангу се одржава годишњи маратон, на којем учествује око 2.000 тркача међу којима више од половину чине странци - већином Европљана и других западњака, упркос вишеструким санкцијама УН против Северне Кореје због њеног нуклеарног и балистичког ракетног програма и геополитичким тензијама.

Стадион "Ким Ил-сунг", који може да прими 40.000 гледалаца, данас је препун гледалаца који аплаудирају тркачима, окружени портретима оснивача Северне Кореје Ким Ил-сунга и његовог покојног сина и наследника Ким Џон-ила који се осмехују са крова, преноси АФП.

Данашњи маратон је део комеморација поводом обележавања рођендана Ким Ил-сунга, који је рођен 15. априла пре 105 година, а у ВИП ложи седи и неколико званичника у војним униформама.

Тркачи су, одмах по почетку трке, прошли поред обелиска на којем пише: "Велики лидери Ким Ил-сунг и Ким Џонг-ил увек ће бити са вама", а потом су прошли поред градских знаменитости укључујући огромне бронзане статуе двојице бивших лидера изнад престонице.

Упркос геополитичким тензијама, с обзиром на то да је прошле недеље Савет безбедности УН осудио најновије ракетно лансирање Пјонгјанга, велики број гледалаца окупио се дуж руте бодрећи тркаче.

Спонтани сусрети са Севернокорејцима су, иначе, ретки приликом посета Северној Кореји, напомиње француска агенција.

"Помало је надреално што смо овде. Учествујем у спортском догађају у Северној Кореји - то не може баш свако да каже", закључује 35-годишњи Ирац Ричи Ли, љубитељ одмора који су "више од авантуре".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару