Читај ми!

ФСБ прикривао допинг, Русији прети суспензија?

Светска антидопинг агенција оптужила је руску тајну службу (ФСБ) да је одиграла велику улогу у прикривању допинга руских атлетичара. Агенти су претили запосленима у московској лабораторији, стоји у извештају. Препоручује се да Русија буде суспендована са свих такмичења док не предузме све неопходне мере како би спречила државне агенције да утичу на рад и независност антидопинг програма у Русији. ВАДА: Русију би требало суспендовати из свих такмичења због допинга

Светска анти-допинг агенција (ВАДА) саопштила је да би Русију требало суспендовати из свих такмичења због "дубоко укорењеног допинга" и оптужила руску владу за саучесништво и прикривање допинга.У извештају независне комисије Светске антидопинг агенције, стоји да је руска тајна служба - ФСБ, имала велику улогу у прикривању допинга руских атлетичара.

Наводи се да је било „директног утицаја" на главну лабораторију, акредитовану од стране Светске антидопинг агенције, односно да је ФСБ, који је 1991. године наследио КГБ, претио запосленима и њиховим породицама.

ФСБ је редовно посећивао лабораторију, често разговарао са директором, што је утицало на „непристрасност, расуђивање и интегритет" лабораторије.

„Директно мешање руских званичника у рад лабораторије подрива њену независност", стоји у извештају.

Светска антидопинг агенција сматра да би Русију требало суспендовати док не „предузме све неопходне мере како би спречила државне агенције да утичу на рад и независност антидопинг програма у Русији".

ВАДА је препоручила да се пет атлетичара средњепругаша и пет тренера и чланова администрације доживотно суспендују, као и да би допинг лабораторија у Москви требало да изгуби акредитацију, а да би њеног директора Григорија Родченка требало отпустити.

У извештају ВАДА на 325 страна наводи се да је Родченко наредио да се уништи 1.417 допинг узорака, како не би било доказа у истрази. Он је, наводно, то наредио три дана пре него што је екипа ВАДА дошла у посету Москви, прошлог децембра, пошто је желела да пошаље узорке спортиста у друге лабораторије.

Родченко је, како се наводи, био кључна особа у "изнуђивању новца спортистима како би се прикрили позитивни резултати на допинг тестовима". Лабораторија у Москви је надгледала и обављала тестове на Зимским олимпијским играма у Сочију 2014. године и требало би да ради на Фифином анти-допинг програму за Светско првенство 2018. године.

ВАДА тврди да лабораторија у Москви није могла да ради независно и да су се у њен рад мешале "државне агенције, укључујући и тајну службу" а да запослени у тој лабораторији верују да су били прислушкивани.

Комисија ВАДА навела је да је руски министар спорта Виталиј Мутко издао директна наређења да се "манипулише појединим узорцима".

Мутко је то негирао и истакао да није знао да су поједини спортисти уцењивани и да су се владини обавештајни агенти мешали у рад антидопинг лабораторије.

Њега је ВАДА испитала у Цириху 22. септембра. Он је рекао да је "згађен" узбуњивачима и да не верује у њихове тврдње. Мутко је члан Извршног комитета Међународне фудбалске федерације (Фифа) и предводи Организациони комитет Светског првенства 2018. године у Русији. 

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару