Хиљаде људи трчало Београдом

У 28. издању традиционалног Београдског маратона учествовало је око 25.000 такмичара.

У полумаратону и маратону учествовало је 4.484 такмичара, а упркос киши и лошем времену више од 20.000 рекреативаца трчало је Трку задовољства на пет километара. Победници маратона су Силас Санг из Кеније и Абебу Адуња из Етиопије, док су у полумаратону победу однели српски такмичари - Велимир Бојовић и Ана Суботић.

Знак за старт дали су министар омладине и спорта Вања Удовичић, градоначелник Београда Синиша Мали, председник Скупштине града Никола Никодијевић, амбасадор Грчке Константинос Икономидис, промотерка маратона светска рекордерка у скоку у даљ Галина Чистјакова и некадашњи српски атлетичар Драган Здравковић.

Овогодишњи Београдски маратон је и оквир у такмичењу за првенства Србије за мушкарце и жене, као и штафетни полумаратон за ученике средњих школа, студенте и корпорације.

Позив свима да дођу и учествују на Београдском маратону синоћ је путем Твитера упутио и Новак Ђоковић.

Мали: Показали смо шта је Београд 

Градоначелник Београда Синиша Мали, који је учествовао у Трци задовољства на 28. Београдском маратону, рекао је да је из главног града послата најлепша слика у свет.

"Трчао сам јер сам лично хтео да дам пример људима да треба изаћи напоље и бавити се спортом. Маратон је сјајна прилика за то, да људи породично изађу и свету пошаљемо слику заједништва. Видео сам много деце на стази, породица, старијих, сви смо били ту да покажемо шта је Београд.", изјавио је Мали новинарима на циљу испред хотела Москва.

Трку задовољства на пет километара истрчао је и председник Скупштине града Никола Никодијевић.

"Без обзира на кишу сјајна слика је отишла у свет. Показали смо заједнички дух, драго ми је што смо осетили позитивну енергију и надам се још масовнијем одзиву следеће године", истакао је Никодијевић.

Градски менаџер Горан Весић није трчао, али је искористио прилику да нагласи значај маратона за престоницу.

"Скупштина града је веома поносна на Београдски маратон, који постоји већ скоро три деценије и сваке године даје неку нову димензију. Ова трка је већ симбол Београда, као град смо препознали овај догађај, дали смо петогодишњи уговор предузећу Београдски маратон, а уверен сам да ће ускоро доћи и време када ћемо моћи финансијски да помогнемо. Циљ нам је да наредне године имамо 10.000 учесника у полумаратону и маратону", поручио је Весић.

Чистјакова: Свака част на организацији и гостопримству 

Промотер 28. Београдског маратона Галина Чистјакова похвалила је организаторе ове манифестације која је упркос киши на улице главног града извела више до десет хиљада учесника.

"Честитам организатору на успешно одржаној манифестацији. Све је функционисало беспрекорно", оценила је за Танјуг светска рекордерка у скоку удаљ.

Чистјакова је нагласила да је одушевљена срдачношћу и гостопримством Београђана.

"Најважнији је дух заједништва који се осећа на сваком кораку, Људи су се окупили на једном месту да заједнички уживају у маратону и киша то није могла да поквари ", рекла је Чистјакова, која држи светски рекорд у скоку удаљ, резултатом 7,52 метара.

Она је додала да је у Београд дошла други пут, после 2008, управо због лепих успомена које носи из српске престонице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару