Читај ми!

Немачки АРД: 99 одсто руских атлетичара допинговано!

Немачка телевизија АРД направила је документарни филм у коме оптужује Русију да систематски допингује своје атлетичаре. Ова телевизија тврди да је 99 одсто руских атлетичара допинговано. Главни сведок је атлетичарка Јулија Степанова, која је изјавила да је морала да узима недозвољена средства. Балахничев: Оптужбе за допинг гомила лажи.

Наводи се да тренери на неки начин присиљавају атлетичаре да морају бити допинговани уколико желе да постигну врхунске резултате. У документарцу се наводи да руски функционери заједно са Међународним атлетским савезом заташкавају случајеве допинга. Помињу се суме и до 450.000 евра за прикривање позитивног допинг теста.

"ЧАК 99 одсто руских атлетичара је допинговано. У Русији се атлетичари систематски допингују", тврди се у документарцу емитованом на немачкој телевизији АРД. Главни сведок у документарцу је Јулија Степанова, атлетичарка која одрађује казну због допинга.

"Морате узети забрањене стимулансе. Тако је то у Русији", тврди Степанова, супруга Виталија Степанова, који је три године радио за Руску антидопинг агенцију.
 
"Руски тренери нам говоре: 'Ако желите медаље потребан вам је допинг'".
 
"Тренери вам дају до знања да вас природни таленат може одвести само до одређене висине. Ако желите медаље, потребна вам је помоћ, потребан вам је допинг."
 
Документарац такође имплицира да су руски функционери заједно с Међународним атлетским савезом заташкавали случајеве допинга. Бивша руска бацачица диска Јевгенија Печерина тврди да 99 одсто руских атлетичара користи допинг и да се у Русији може све набавити.
 
"Платила сам 450.000 евра да прикрију мој позитивни допинг тест".
 
Лилија Шобукова, победница лондонског маратона из 2010. године, признала је да платила Руској атлетској федерацији 450.000 евра како би прикрили њен позитиван допинг тест. Документарац укључује и тајно снимљено признање Марије Савинове, златне у трци на 800 метара на Олимпијским играма у Лондону, да је користила забрањени стероид.

Русија тренутно има 67 спортиста који служе казну због допинга. Светска aнтидопинг агенција најавила је да ће наводе из tог документарног филма у потпуности истражити.

Балахничев: Оптужбе за допинг гомила лажи

Председник Руске атлетске федерације Валентин Балахничев одбацио је као "гомилу лажи" оптужбе изнесене у немачком ТВ документарцу да у Русији постоји систематски допинг.

"Могу само да кажем да је реч о гомили лажи и да су оптужбе неправедне", рекао је Балахничев и додао да ће касније у току дана изнети шири коментар на оптужбе због којих је и Светска антидопинг агенција одлучила да покрене истрагу.

Руска антидопинг агенција (РУСАДА) саопштила је да не постоје никакви докази за наведене оптужбе.

"Они немају чињенице нити документа којима би поткрепили оптужујуће тврдње о кршењима антидопинг правила", рекао је директор УСАДА Никита Камајев у интервјуу агенцији Р Спорт.

 

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару