Српски атлетичари спремни за највећи изазов

Амела Терзић, петострука европска шампионка у млађим категоријама и велика нада атлетике у Србији, спремна дочекује највећи изазов у сениорској конкуренцији - Светско првенство у Москви. Са подједнаким самопуздањем, и жељом да се нађе у финалу светске смотре, пут Москве гледа још један српски рекордер, Емир Бекрић.

Репрезентативка Србије у атлетици Амела Терзић изјавила је да ће јој за пласман у полуфинале трке на 1.500 метара на Светском првенству у Москви бити потребна и наклоност жреба приликом одређивања квалификационих група.

"Надам се повољном жребу, пошто су добра форма и срећа неопходни фактори успеха. Не знам како ће све изгледати, видећемо како ћу се снаћи. Сигурно је да су све учеснице на високом нивоу, пошто је квалификациона норма била свима иста", рекла је Амела Терзић.

Терзићева је средином прошлог месеца личним и националним рекордом на 1.500 метара од четири минута, пет секунди и 69 стотинки постала првакиња Европе за узраст млађих сениора у Тампереу. Њено најбоље време је 13. по вредности ове године у Европи и 43. на свету.

"Нисам се надала да ћу овако брзо испунити норму за Светско првенство. Потрудићу се да се што боље снађем у одређеним ситуацијама на стази, да се приликом гужве причувам од евентуалног пада", рекла је 20-годишња Новопазарка.

Она је оценила да је Етиопљанка која наступа за Шведску, Абеба Арегави, највећи фаворит за златну медаљу.

Арегави је, иначе, најбоља на свету у 2013. години резултатом од три минута, 56 секунди и 60 стотинки и једна је од четири атлетичарке које су ове сезоне трчале испод четири минута.

"На Арегави треба обратити посебну пажњу, али она је за мене још прејака и више ћу се концентрисати на остале ривалке. Против доста њих сам већ трчала", рекла је репрезентативка Србије.

Квалификације на 1.500 метара биће одржане 11. августа у 8.30 по средњоевропском времену, два кана касније је полуфинале, док је финале заказано за 15. август.

"Можда могу и до новог рекорда, али то се сигурно неће догодити у квалификацијама. Та прва трка је у преподневном термину, који је веома незгодан", рекла је Терзићева.

Емир Бекрић, на другој страни, сматра да је ментално и физички спреман да на Светском првенству у Москви избори пласман у финале.

Да се налази у одличној форми Бекрић је показао освајањем златних медаља на Европском првенству за такмичаре до 23 године, Медитеранским играма, Балканијади и Екипном првенству Европе.

"У Москву одлазим са жељом да се равноправно борим са ривалима за улазак у финале. Резултат који ће водити ка томе биће 48.40 секунди. Ментално и физички се свакодневно спремам за тај подвиг и чврсто верујем у себе. Уз велику борбеност и мало среће видим себе међу осам најбољих на свету", рекао је Бекрић.

Тренер Емира Бекрића, Мирјана Стојановић, са пуно оптимизма очекује шампионат у Русији, јер њен пулен тренутно има 10. резултат на свету (48.76).

"Припремни период и такмичарски део прошао је онако како смо очекивали, радно и успешно. Три пута је постављао рекорд Србије остваривши резултатски напредак на најјачим међународним такмичењима што доказује да Бекрић стасава у великог шампиона. На првенству света трчаће максимално као и увек и покушаће да уђе у финале што би био најлепши завршетак успешне шампионске сезоне", рекла је Стојановић.

Српски репрезентативци пут Москве крећу 8. августа. 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару