Читај ми!

Тајна успеха је у заједништву

Српски атлетичар Асмир Колашинац, који је на дворанском првенству Европе у Гетеборгу освојио златну медаљу у бацању кугле, најавио је да ће му следеће одличје бити са Светског шампионата. Он се нада ће на Олимпијским играма 2016. године у Рију такође моћи да се бори за сам врх.

"Ово је историјски тренутак за мене, Атлетски савез Србије и српски спорт. Поносан сам јер сам испунио оно што сам обећао - злато на ЕП, а тврдим вам да ће и моје следеће обећање бити испуњено - освајање светске медаље", рекао је Колашинац на конференцији за медије у просторијама компаније "Комтрејд" на Новом Београду.

Он је истакао да је злато у Гетеборгу "исковано" захваљујући заједништву целе репрезентације.

"Заједничким и дугогодишњим радом целе репрезентације, систематским залагањем АС, Минстаства спорта и Олимпијског комитета Србије дошли смо до злата", рекао је Колашинац.

Најуспешнији српски атлетичар осврнуо се и на дешавања након такмичења када је високо подигао заставу Србије, а око струка имао везану заставу Бошњачког националног већа.

"Одмах након такмичења пришао сам тренеру Томашевићу који ми је дао српску заставу. Подигао сам је високо, желећи да прославим велики успех. У тим тренуцима нисам много размишљао, био сам превише усхићен и ту радост хтео сам да поделим са свима. Тада су ми пришли моји земљаци који живе у Шведској и опасали заставу Боњачког народа. Мени је част и задовољство да "бацам" за Србију, нико мене не тера, то чиним јер на тај начин испуњавам свој сан и заједно са друговима из репрезентације пишем историју српске атлетике", истакао је он.

Колашинац је објаснио и зашто на церемонији уручивања медаље није певао химну "Боже правде".

"Ниједном нисам рекао да нећу да певам химну. Код нас у атлетици просто није обичај да се пева, химна се поштује, слуша у ставу мирно и у њој се ужива", констатовао је европски шампион.

Његов тренер Никола Томашевић истакао је да му је привилегија да ради са атлетичарем који поседује високе спортске, али и људске квалитете.

Михаил Дудаш, освајач бронзане медаље у седмобоју, нада се да ће му тај успех бити само почетак низа, који ће у будућности остварити.

"Асмирова изјава о начину на који смо освојили медаље све говори. Кључ наших успеха лежи у заједничком духу и у међусобном подржавању", нагласио је Дудаш.

Председник АС Веселин Јевросимовић рекао је да је успех у Гетеборгу, односно освајање златне медаље Колашинца и сребрне Михаила Дудаша, доказ да се српска атлетика враћа на старе стазе.

"Враћамо стари сјај нашој атлетици, а ови млади атлетичари ће тек да нижу медаље", поручио је Јевресимовић.

Генерални секретар АС Слободан Бранковић оценио је да је у Гетеборгу остварен невероватан успех.

"Србија је једна од ретких нација којој је пошло за руком да на три последња велика такмичења освоји медаље. Био сам поносан када је у Будимпешти првенство Европе у кросу почело нашом химном након злата Амеле Терзић, а и сада у Гетеборгу, када је Колашинац освојио злато", рекао је Бранковић.

Он је подсетио да се увелико гради атлетска дворана која ће омогућити српским атлетичарима да се равноправно квалитетно припремају са колегама из осталих земаља.

"Надам се да ће се дворана завршити у року, како би наши атлетичари имали услове као њихове колеге. Окрећемо се сезони која је пред нама, чији је врхунац првенство Европе у кросу у Београду, где очекујем и медаље наших атлетичара. Надам се да ћемо успети да добијемо организацију првенства Европе у дворани 2017. године", поручио је Бранковић.

Конференцији за медије присуствовао је и државни секретар за спорт Предраг Перуничић, који је честитао освајачима медаљима и истакао да су они понос ове државе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару