Корени

У рустичним селима Горњи Рачник и Багрдан, недалеко од Јагодине, Радио-телевизија Србије је, у извршној продукцији продуцентске куће "Eye to Eye", започела 06. октобра 2017. године снимање игране телевизијске серије "Корени", написане по антологијском роману Добрице Ћосића. "Корени" су други роман Добрице Ћосића, објављен 1954. године. Књижевна критика "Корене" сврстава у поетски психолошки роман, а за њега је писац добио и НИН-ову награду.

Роман "Корени" део је културне заоставштине наше земље и ова серија представља наставак традиције којом Радио-телевизија Србије екранизује врхунска дела српске књижевности. Причу о српској породици Катић, која ће имати десет целовечерњих епизода, режира Иван Живковић, а драматизацију књиге у сценарио је преточио Ђорђе Милосављевић. Уредник серије је Марко Новаковић.

Радња романа и серије одиграва се у имагинарном селу Прерово, у последњим деценијама 19. века, за време краља Милана, а прати живот богате сеоске породице Катић: Аћима Катића, човека традиционалног кова и радикала, и његових синова Вукашина и Ђорђа. Будући политичар и очева нада, Вукашин се враћа са студија у Паризу и саопштава оцу да се жени кћерком либерала Тошића, Аћимовог политичког непријатеља, и да прелази у странку будућег таста. Аћим, загрижени радикалски вођа, не може то да опрости сину кога се јавно одриче, и бесан позива мештане на подизање буне. Као да то није довољно, други његов син Ђорђе, угледан и богат сељак, и његова супруга Симка имају озбиљне проблеме, јер ни после петанаест година брака немају децу. Ђорђе утеху тражи у алкохолу, док очајна Симка у страху од гашења лозе одлучује да затрудни са слугом.

У мноштву мотива и тема посебно се издвајају мотив породице и породичног сукоба између очева и синова, породично порекло и проблем идентитета, одржавање култова српске националне митологије, политички сукоби који доводе до народног и породичног раскола и искоришћавање српског сељаштва за ниске политичке побуне, обликовање српских интелектуалаца школованих у иностранству, патријархална деспотија као култ, улога и положај жене у породици...

Главне улоге у серији тумаче Жарко Лаушевић, Игор Ђорђевић, Слобода Мићаловић, Радован Вујовић, Богдан Диклић, Ненад Јездић, Дара Џокић, Горан Шушљик ... и многи други.

Директор фотографије Горан Воларевић, сценограф Миленко Јеремић, костимограф Борис Чакширан, шминкер Марија Јовановић Ковачевић, композитор Ирина Дечермић, монтажер Дејан Урошевић.

Премијера игране серије "Корени" очекује се у 2018. години.