Santa Maria della Salute, настављено снимање у Сремским Карловцима

У режији Здравка Шотре и продукцији РТС-а, у Сремским Карловцима настављено је снимање биографске серије "Santa Maria della Salute", о једном од највећих српских песника Лази Костићу

Дух романтичарског доба обележио је живот и дело Лазе Костића: писао је величанствену поезију, био један од водећих интелектуалаца свог времена, политички активан и прогањан, а неостварена, трагична љубав са Ленком Дунђерски доказује да живот пише драме које су некад узбудљивије од самих књижевних дела. Према наслову најлепше љубавне песме српске поезије, након три године рада на сценарију, Здравко Шотра је започео снимање серије која ће у 11 епиозода дочарати епоху и бурни живот Лазе Костића.

"Он је постао посланик, али је видео да у својој души није политичар него да то ради само из добре жеље да овом народу који је био у ропству у Војводини помогне у националној борби за ослобођење... Само да је написао песму Santa Maria della Salute био би велики песник, јер та песма, по својој дубини, може да се сврста у светску поезију'', каже Шотра.

У току једног снимајућег дана, Војин Ћетковић глумио је Лазу Костића на самртној постељи, да би се након мање од сата појавио у сцени као млади разбарушени песник.

Популарни глумац каже да је Лаза Костић био атлета, учесник Берлинског конгреса, да је учествовао у састављању владе, био чак у угарском посланству испред војвођанских Срба, али да у серији није акценат на том делу његовог живота, него на мелодрами, неоствареној љубави Ленке Дунђерски и Лазе Костића.

За улогу Ленке Дунђерски, Тамара Алексић се припремала читајући, између осталог и Ленкине потресне дневничке записе од дана када је упознала Лазу Костића, до пред прерану смрт. "Нажалост нашли смо само делове, али већ пред почетак снимања Шотра је припремио обавезну литературу за сет, мада већ у самом сценарију има толико детаља и толико је живописно да већ дочарава слику тог времена, тих људи...''

Снимање се наставља у Новом Саду, Суботици, Сомбору, Београду,  затим на Цетињу, у Боки Которској и наравно у Венецији пред велелепном црквом чији је назив у преводу "Госпа од здравља".