Летњи биоскоп на РТС-у

"Летњи биоскоп" са филмовима за све генерације поново се враћа у ваше домове. Трећу годину заредом, током јула и августа на Првом програму РТС-а, сваког радног дана, у термину 13.30 часова моћи ћете да гледате игране и дугометражне филмове за све узрасте.

На програму овогодишњег Летњег биоскопа биће емитовано педесетак ваших омиљених играних и анимираних филмова.

Летњи биоскоп почиње 1. јула филмом Робинсон Крусо, који је снимљен према истоименом роману Данијела Дефоа. Аутобиографска прича о енглеском бродоломцу који је провео 28 година на пустом острву на којем је доживео разне пустоловине.

На програму Летњег биоскопа су најпопуларнији Дизнијеви филмови, попут приче о зецу који је неправедно осуђен за убиство детектива, Ко је сместио зеки Роџеру, затим незаборавне Мери Попинс и авантуре Повратак у Оз.

Током летњег распуста, биће приказани и филмови новије Дизнијеве продукције: Дизнијев клинац, Пут славе, нова верзија Ени, Две даме и шампион, играни филм о две баке које, иако су већ одавно у пензији, покушавају да докажу да се још увек на њих може рачунати.

На програму Летњег биоскопа је наставак кошаркашког хита из 2002. године, Нико као Мајк који говори о походу на титулу Краља бетона. Џером Џенкинс Млађи је ниски улични кошаркаш са великим сном - жељом да доминира отвореним теренима.

Недовољно висок, некоординисаних покрета и дефинитивно недовољно брз, Џером не успева да придобије поштовање својих саиграча на терену, све док не открије тајанствен пар патика кошаркашке легенде Мајкла Џордана, које му дају моћ да у стварност преточи своје снове о победи.

Док Џерома новооткривени таленти шаљу вртоглавом брзином у сам врх царства уличне кошарке, а његов све већи его засењује младалачка чула, породица суперзвезде уличне кошарке и пријатељи добијају задатак да му покажу шта заиста значи бити победник на терену, као и ван њега.

Летњи биоскоп приказује и невероватно забавну филмску причу Доктор дулитл о ћерки ветеринара која открива да, као и њен отац, поседује моћ да разговара са животињама.

Крајем јула, на програму је домаћи филм у режији Марка Костића, Принц од папира, типичан породични филм о сазревању, односу младих према одраслима, али и о важности опредељивања малих и великих према добру и злу.

Принц од папира за целу породицу

Филм је намењен целој породици, јер је у позадини приче друштво у којем су политика и криминал тако чврсто испреплетени да не мимоилазе ни наизглед фину грађанску породицу у којој одраста, као представник нових нараштаја, главна јунакиња.

Током летњег распуста, гледаћете анимирани филм Артур и Минимоји, снимљен према истоименом роману Лика Бесона. Прича о дечаку Артуру који, покушавајући да спасе кућу своје баке од агента за изградњу, улази у необичну земљу вилењака високих само неколико милиметара који живе у башти његове баке.

Само дан касније, биће приказан филм Пинокио, чувеног италијанског комичара и оскаровца Роберта Бенињија. Осим режирања, Бенињи је прихватио и улогу у овом филму.

Упркос саветима плаве виле и љубави његовог оца Ђепета, Пинокијев знатижељни дух тера га у нове дивље авантуре.

До краја августа, на Првом програму РТС-а, биће приказани филмови: Покемон хероји, Мама фудбалски маг, Попај, Оливер Твист, неколико делова незаборавних Нинџа Корњача, Жена соко, затим Гепард девојке, Хаклбери Фин, Антарктик окован ледом, Мапети чаробњака из Оза, Повратак кући, Бели очњак, оба дела Приче о играчкама, домаћа остварења Лајање на звезде и Чавка и још много занимљивих филмских хитова који ће, у најтоплијем делу дана, бити право освежење за најмлађе.

Tрајање Летњег биоскопа поклапа се са летњим распустом и завршава се крајем августа.