Чизмаши

У суботу, 02. јануара 2016, РТС 1, приказује се последња епизода "Чизмаша", серије која је, на велика врата, вратила врхунску српску књижевност на РТС и постигла огромну гледаност и популарност код публике. Реприза је у недељу, 10. јануара, 15.10, РТС 1

Захваљујући доказу о повреди коју му је нанео генерал Палигорић, цео процес успева да се разреши компромисом. Жика је послат на одсуство, током којег треба да залечи ненету повреду, али има чврсте гаранције да ће се потом вратити у војску.

Жика се захваљује Чичи, као и пријатељима који су га у свему подржали, наредницима Ћори и Стевици, те поручнику Зецу. Поздравља се са Софијом и креће на одсудство, које планира да проведе у Ћуприји.

Жика стиже у Ћуприју. Поново се сусреће са Момчилом Ћулим и њихов разговор открива шта је проузроковало његову давнашњу свађу.

Жика жури да се јави на дужност у касарни. Испоставља се, међутим, да генерал Палигорић и пуковник Јазавац никад и нису планирали да испуне обећање дату на суђењу, о повратку Жике у службе. Ово доводи до инцидента који ће запечатити Жикину војничку каријеру и њега понови послати у затвор, овај пут без могућности спаса.

У епилогу дванаесте епизоде приказује се и потоња судбина Жике и осталих "Чизмаша"...

"Чизмаши" су снажна лирска прича о нижем официру бивше југословенске војске Жики Курјаку (тумачи га млади глумац Миодраг Драгичевић којем је ово прва улога), од детињства у рударском завичају, преко војничких дана, до тешке депресије, затвора и велеградске луднице.

Курјак је оличење људске доброте, која бива спутана и нарушена околностима у које га живот баца. Кроз потресну причу о нареднику Жики Курјаку и његовом животном путу преламају се неке од кључних историјских околности 20. века, као и судбина јуначке српске војске која постаје део новог система након уједињења и коју тај систем лагано разједа остављајући појединцима да се за њу истински боре и спрече неминовни распад.

Роман "Чизмаши" је, 1983. године, добио НИН-ову награду за роман године, а 1984. био је најчитанија књига у традиционалној анкети Народне библиотеке Србије. Овај роман представља језички бисер српске литературе, који је сценаристички за потребе телевизије адаптирао Ђорђе Милосављевић, један од најбољих и најнаграђиванијих домаћих писаца и сценариста.

Млади рудар, Живојин Станимировић, који још од детињства има надимак Жика "Курјак", јер је свом другару Момчилу у тучи одгризао део увета, сазнаје преко огласа у "Политици" да се траже нови регрути за официрску школу.

И поред очевог противљења, Жика одлази на регрутацију и бива примљен. Успешно завршивши пешадијску обуку, Жика са својим пуком одлази у Ћуприју где добија чин поднаредника. Тамо упознаје свог новог командира, Чичу Миљковића, који му постаје узор...

За Радио-телевизију Србије, серију је реализовала извршна продукција "Eye to Eye".

Улоге тумаче: Миодраг Драгичевић, Александар Берчек, Слобода Мићаловић, Миодраг Радоњић, Младен Совиљ, Милош Тимотијевић, Александар, Ђурица, Небојша Миловановић, Богдан Диклић, Горан Шушљик, Драган Бјелогрлић, Љубомир Бандовић, Предраг Мики Манојловић...

Уредник серије: Марко Новаковић
Редитељ: Дејан Зечевић
Сценариста: Ђорђе Милосављевић
Директор фотографије: Миладин Чолаковић САС
Костимограф: Јелена Ђорђевић
Сценограф: Зорана Петров
Композитор: Ирена Дечермић
Монтажери: Лазар Предојев и Милена Предић
Тонски сниматељ: Дарко Глишић
Дизајн звука: Владан Коки Кораћ
Дигитални специјални ефекти: Иван Чолић и Јосип Чолић

Делегат продукције РТС: Александар Јанковић
Директорка серије: Тања Жежељ Гојковић
Извршни продуценти: Милош Аврамовић и Горан Шушљик