Одумирање

Редакција драмског и домаћег серијског програма РТС-а, као своју прву премијерну играну ТВ серију у 2014. години, представља дело "Одумирање", које је написао млади сценариста и драмски писац Душан Спасојевић, а у режији такође младог аутора Милоша Пушића.

Сценариста Душан Спасојевић је већ добро познат домаћој публици, јер је по његовом тексту "Зверињак", у продукцији РТС-а, снимљен истоимени дводелни ТВ филм у режији Марка Новаковића, који је премијерно приказан у јануару 2013. године, уз рекордну гледаност у данима приказивања, и одличан пријем ТВ аудиторијума. Серију "Одумирање" је, за РТС, реализовала извршна продукција "Хит енд Ран Продакшн" из Београда.

Садржај серије: После неколико мучних година живота у Београду, Јанко се враћа у своје забито и, људима опустело, планинско село, са намером да прода земљу и оде у Швајцарску, верујући да ће се тако избавити невоља и коначно изборити за своје место под сунцем. Његова усамљена мајка Милица, која већ дуго живи у нади да ће се Јанко вратити, довести жену и основати породицу, не само да ће се његовој намери успротивити, него ће и учинити све да њен син од те намере одустане.

Помаже јој Страхиња, занесењак, али и човек препун снаге и воље за животом, који је после трагичне смрти сина затворио сеоску кафану, чија се ћерка од тада пропила, а жена, као по казни, престала да говори. И поред тога што ће Милица, снагом мајчинске љубави, убеђивати Јанка да остане и покуша да живи на својој земљи и од своје земље, и поред Страхињине понуде да заједно отворе кафану, а зараду поделе, Јанко неће одустати од свог плана. Спреман је да учини све - чак и да прода очев гроб.

Улоге тумаче: Бранислав Трифуновић, Борис Исаковић, Дара Џокић, Јасна Ђуричић, Милица Јаневска, Емир Хаџихафизбеговић...

Уредник серије: Марко Новаковић

Режија: Милош Пушић

Сценарио: Душан Спасојевић

Директор фотографије: Александар Рамадановић

Монтажа: Иван Кнежевић

Сценографија: Зорана Петров

Костимографија: Марина Сремац