Доживљаји кроз објектив Драгољуба Замуровића – у РТС клубу представљање монографије „Сећам се 2“

Репрезентативна монографија „Сећам се 2“ Драгољуба Замуровића повод је за изложбу фотографија једног од најцењенијих српских фотографа у РТС Клубу. На изложби је представљено више од 130 фотографија различитих догађаја на овим просторима са личним описима аутора.

„У претходној монографији Сећам се биле су фотографије из мојих монографија, репортажа и све оно што сам снимио и доживео током живота. Сећам се 2 су догађаји у последњих 30 година које сам пратио као акредитовани фоторепортер агенције Гама“, каже Замуровић.

Фотографија сама по себи представља нешто, али је за фотографа док је снима она и доживљај.

„Није то само снимање самог догађаја. Обично кад идем да снимам неко дешавање, ја одем па снимам шта се дешава пре, током и после самог догађаја. Фотографија је једна ствар, а у мени је неки доживљај који није представљен само фотографијом“, наводи Замуровић.

Према његовим речима, циљ вечерашњег представљања је да објасни људима шта је он доживео док је правио те фотографије.

Објављиван у 200 светских медија

Драгољуб Замуровић (1947) завршио је основне и постдипломске студије из области архитектуре. Након тога је започео каријеру професионалног фото-репортера 1979. године у Илустрованој политици. Након две године постаје стално акредитовани фото-репортер у француској агенцији Гама (Gamma).

Захваљујући том ангажовању његове фотографије су објављене у преко двеста светских часописа, попут Тајма, Лајфа, Њујорк тајмса, Индепендента

Аутор је 18 фото-монографија. Неке од њих су објављене у Србији (Србија, живот и обичаји, Војводина, Србија, дунавски слив, Мој Београд, Сећам се), а друге у Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Италији, Немачкој, Енглеској, САД, Јапану, Русији, Казахстану и Канади.

Добитник је многих домаћих и међународних награда, плакета и диплома за своје фотографије и фото-монографије, међу којима су: Велика награда Србије за примењену уметност и дизајн, Никонова награда, Награда за животно дело УЛУПУДС-а и др. За фото-монографију Сећам се Драгољуб Замуровић добио је награду УЛУПУДС-а на Сајму књига у Београду 2023. године.

Изложба фотографија Драгољуба Замуровића у РТС Клубу ће бити отворена до 28. фебруара.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво