Читај ми!

Поетика Слободана Стојановића у РТС Клубу

Изложба плаката и фотографија из остварења Слободана Стојановића и промоција књиге "Идемо даље" у издању РТС Издаваштва и Фондације "Слободан Стојановић".

Поетика Слободана Стојановића у РТС Клубу Поетика Слободана Стојановића у РТС Клубу

После објављених дела Слободана Стојановића „Нешто лепо", „Лав у Београду" и „Много више од игре" у књизи „Идемо даље" у издању РТС издаваштва и Фондације Слободан Стојановић штампани су новела „Цокуле", по којој је настао филм „Сироче" (1977), кратак роман „Учитељ" по коме је снимљена истоимена серија и филм „Идемо даље" (1982), те сценарио за филм „Држање за ваздух" (1985) по коме је касније реализована и серија „Брат мој једини".

Књига "Идемо даље" послужила је као инспирација за припрему пригодне изложбе плаката и фотографија из филмова и серија насталих по сценаријима Слободана Стојановића.

У таквој атмосфери посетиоци РТС Клуба четвртком од 14 часова све до 21. јануара 2024. године имаће прилику да уживају у дигитално рестаурисаним верзијама антологијских телевизијских остварења које је писао Слободан Стојановић. Гледаоци РТС 3 имаће прилику да од 31. децембра до 7. јануара гледају ремастеризована остварења за које је сценарио потписао Стојановић.

 

Реализација изложбе:

Уредили: Небојша Грујичић, Биљана Бошњак Драгановић, Милош Стојановић и Ана-Марија Симоновић, Дизајн: Ивана Радмановац и Милица Жебељан, Сценографија: Мирјана Павлица, Продуцент: Јелка Гук Влатковић

Посебна захвалност на помоћи и сарадњи Маријани Цукућан из Југословенске кинотеке; редитељу Марку Мисирачи; Општини Ивањица и колегама из Програмског архива РТС и РТС 3. 

Белешка о писцу

Слободан Стојановић

Рођен је 13.фебруара 1937. године у Ђаковици. Радио као управник Народне библиотеке "Илија М. Петровић" у Пожаревцу, уметнички директор Савременог позоришта у Београду (сада Београдско драмско позориште), уредник Телевизије Београд и као професор драматургије на Факултету драмских уметности у Београду. Изненада је умро 04. јануара 2000. године у Пожаревцу. Са супругом Горданом има двоје деце, кћерку Катарину и сина Милоша. 

Стваралачки опус: Позоришне, телевизијске и радио драме, драматизације и адаптације, филмски сценарији.

Драме: Опасна вода, Ожиљак, Слатке и горке трешње, ИТД, Тесна врата, Акваријум, Заједно, Кућа на брду, Ти си то, Преноћиште, Расте трава, Птић и птица, Осмејак Светог Спирирдона, Велики дан.

Драматизације: Лоше окован Прометеј, Хиљаду камиона, Ћутање Слободана Раденика, Полетарац, Вукадин, Ујкин сан…

Драмске рестаурације: Лажни цар Шћепан Мали, Смрт Максима Црнојевића, Троил и Кресида.

ТВ драме и серије: Туга, Голубовића апотека, Смоки, Сироче, Више од игре, Учитељ, Једног лепог дана, Осам стотина жена, Јастук гроба мог, Чаробан брег- Рондо, Срце и њена деца.

Књиге проза: Поводом мокрог снега, Отрчао, Учитељ, Лав у Београду, Девојка са лампом, Љубавна прича са срећним завршетком.

Остала: дечије приче, циклус Бака Радине приче, новеле, есеји…

 

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво