Читај ми!

Документарна изложба "Гаврило Принцип и Млада Босна" у РТС Клубу

Документарна изложба фотографија др Милоша Војиновића „Гаврило Принцип и Млада Босна“ отворена је за јавност, 6. новембра 2023. године у РТС Клубу. У склопу пратећег програма, представљена је и књига Владана Чалије „Сарајевски атентат – запажања“ из едиције „Србија 1914-1918“ у издању ИК Прометеј и РТС Издаваштвa.

Ова изложба је први свеобухватни покушај да се на једном месту сакупе све фотографије повезане са Принципом и атентатом. Изложба покушава да да одговор на питање где се све налазе сачуване фотографије, као и шта нам оне говоре. Посетиоци ће моћи да види тематски категоризоване фотографије. За разумевање Принципа и Другова посебан значај имају оне фотографије које у настале пре атентата, где младобосанци нису објекат полицијских фотографа. Велики број сачуваних фотографија Франца Фердинанда у Сарајеву омогућавају нам да боље разумемо сам ток догађаја. Вероватно најбројнија група фотографија односи се са на нереде који су настали у Сарајеву након атентата, када су шуцкори почели да уништавају имовину најбогатијих Срба. Хронолошки последња целина односи се на све оне фотографије које сведоче о бројним комеморацијама, отватањима споменика и уништењима истих, почев од подизања спомен плоче Фердинанду 1916. године, па до уништења плоче посвећене Принципу 1994. године.

Изложба фотографија Гаврило Принцип и Млада Босна представља допуњену изложбу која је своју премијеру имала у Галерији Прометеј у Новом Саду у јуну 2023. године. Милош Војиновић започео је сакупљање фотографија пре готово једне деценије. Сакупљање је почео за време истраживања које је резултовало монографијом Политичке идеје Младе Босне, објављене 2015. године.

У тренутку када je Гаврилo Принцип повукао обарач, Млада Босна је заувек напустила анонимност. Догађаји из Сарајева незаобилазни су састојак сваке историје Балкана, Европе и света у 20. веку. Фотографије повезане са атентатом – било да је реч о фотографијама атентатора или онима насталим тог судбоносног дана – стекле су снажно место у историјској свести.

Изложба се може погледати до 20.новембра 2023. године у РТС Клубу, радним данима од 11 до 19 часова, суботом од 11 до 15 часова.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво