Век од рођења Лоле Ђукића у РТС клубу

Поводом сто година од рођења Радивоја Лоле Ђукића (1923–1995) у РТС Клубу од 3. до 7. априла 2023. одржаће се петодневни програм посвећен једном од утемељивача Телевизије Београд, аутору који је својевремено „засмејавао целу Југославију”, како стоји у тексту Борислава Михајловића Михиза о Лоли Ђукићу објављеном на три ступца у дневном листу Политика 5. априла 1964.

Радивоје Лола Ђукић, телевизијски, позоришни и филмски редитељ и комедиограф рођен је 3. априла 1923. године у Смедереву. Студирао је сликарство на Ликовној академији и филмску режију на Високој филмској школи у Београду. Највећи део живота, како је сам говорио, посветио је хумористичком обликовању феномена смешног и сатиричног у позоришту, на филму, радију и телевизији.

 

Ђукић је 1956. године био члан прве радне групе која је припремала увођење телевизије у Србију. У Радио-телевизији Београд радио је од 1953. до 1976. године. У почетку своје уметничке делатности најпре делује као уредник Дечјег, Драмског и Забавног програма Радио Београда. Оснивач је Хумористичког позоришта (Позориште на Теразијама), а у Телевизији Београд, од њеног оснивања, води програмску групу пионира – оснивача Телевизије Београд. Касније је помоћник директора за продукцију, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма (до 1963). Написао је и режирао више од 200 хумористичких емисија и телевизијских комедија и од безазленог забављача прерастао је у оштрог сатиричара. Међу телевизијским остварењима су: Сервисна станица, На тајном каналу, Музеј воштаних фигура, Огледало грађанина Покорног, Црни снег, Људи и папагаји, Лицем у наличје, Спавајте мирно, Сачулатац, Десет заповести, Ћу ћеш ће… Два његова играна филма са озбиљним моралним дилемама, Језеро и Балада о свирепом, а сви остали су критика на рачун наших обичаја и нарави: Нема малих богова, Срећа у торби, Бог је умро узалуд… Документарни, наставни и лутка-филм су епизоде у његовом раду, као и песме и позоришни комади за децу. Позоришту се често враћао, али главна љубав и, како је сам говорио, главна туга му је била – телевизија.

 

Током пет дана „Стогодишњег Лоле у РТС Клубу” биће приказана одабрана телевизијска остварења Радивоја Лоле Ђукића; радијски записи његових интервјуа и драма, такође, биће представљено обновљено издање Склеротичних мемоара (Ново дело, Београд, 1987) сада у издању Радио-телевизије Србије. Током петодневног трајања биће изложено и неколико ликовних дела овог разнорвсног ствараоца из приватне збирке коју баштини супруга Јелена Ђукић. Поштоваоци дела и личности Радивоја Лоле Ђукића говориће о њему као радијском и телевизијском ствараоцу, колеги, феномену једног времена и једне телевизије. 

 

Програм:

Понедељак, 3. април 2023. од 13.00 до 15.00

Уводничар: Првослав Плавшић, психолог и истраживач медија

Кад сам био мали: Радивоје Лола Ђукић, премијерно емитовано 1967.

У овој емисији редитељ Лола Ђукић, у препознатљивој фотељи, у студијској сценографији једне од својих серија, тада већ у 50-им годинама, говори о свом детињству и дечаштву за серију намењену деци.

Сниматељ Вуко Карановић, монтажер Милада Леви, реализатор Гордана Ђелајлија, уредник Александар Антић.

Редакција дечјег програма, уредник Душан Радовић

Сервисна станица

Радња се догађа у сервисној станици на магистралном друму. Основни ликови су в. д. шефа сервисне станице Рака и кувар Јордан, његов супарник и по линији борбе за власт и по женској линији. В. д. Рака се, после петогодишњег рада у Швајцарској, враћа у свој стари колектив. У међувремену прилике су се промениле, самоуправљање је у пуном замаху. Како ће се Рака снаћи у свим тим променама... Серија је садржала 19 епизода у трајању од по 60 до 90 минута. Некада веома популарна, емитована је уживо 1959. и 1960. године.

Улоге: Мија Алексић, Миодраг Петровић Чкаља, Вера Илић-Ђукић, Ђокица Милаковић, Жарко Митровић, Драгутин Гута Добричанин, Михаило Викторовић, Аца Стојковић, Миодраг Поповић Деба, Душан Ђорђевић Крцун, Михаило Бата Паскаљевић, Љубиша Бачић, Душан Кандић, Бранислав Радовић

Сценариста Радивоје Лола Ђукић, Новак Новак; камермани Војислав Лукић, Душко Стефановић, Милоје Лазић; сценограф Драгољуб Лазаревић; костимограф Владанка Ђорђевић; сниматељ звука Милош Љуцовић; уредник Миодраг Маринковић; редитељ: Радивоје Лола Ђукић

Контрола сликe Момчило Лазаревић; мајстор светлa Јован Чедић; микроман Милорад Мартиновић; видео-миксер Драган Самац; техн. вођство инжењер Зоран Манојловић; магнетоскоп Стеван Мунћан; организатор Предраг Којдић; музички сарадник Илди Ивањи; секретар режије Нада Петернек; асистент режије Милица Јоцић.

Уторак, 4. април 2023. од 13.00 до 15.00

Уводничари: Дејан Ђуровић, глумац, водитељ и новинар и Чедо Филиповић, директор фотографије и дипл. телевизијски сниматељ

ТВ пошта, премијерно емитовано 2. децембра 1968.

Радивоје Лола Ђукић најављује нову хумористичку емисију Сачулатац, после чега следи и једна секвенца са Чкаљом; уредник у Научном програму Душан Миловановић говори о новој серији Удружени рад и самоуправљање; уредник у Образовном програму Драган Јевтић најављује серију о здрављу намењену и деци и одраслима, после чега следи инсерт „о прању зуба”; редитељ Владимир Андрић позива децу да узму учешћа у његовој новој серији Биографије; следе музичке нумере са Лолом Новаковић и Мињом Суботом; па затим инсерт из опере Борис Годунов, а у редовној рубрици Технички савети инжењер Зоран Манојловић одговара на питања гледалаца да ли пећи на нафту штетно делују на екран и како се може прикључити радио-пријемник на ТВ стабилизатор.

Не сведочи лажно, премијерно емитовано 7. јуна 1970.

Девета епизода серије Десет заповести. Свака епизода имала је као тему једну од десет Божјих заповести. Главни јунак Богољуб, сањар и губитник, мали је и уплашени човек који се придржава Божјих заповести. Али, те заповести за сваког имају другачије значење.

Улоге: Мија Алексић, Михаило Бата Паскаљевић, Рахела Ферари, Ђокица Милаковић, Бранко Ђорђевић, Рада Ђуричин, Бранислав Јеринић, Владимир Поповић, Даница Аћимац, Миодраг Поповић Деба, Богић Бошковић, оркестар Мирка Шоуца

Сценариста и редитељ Радивоје Лола Ђукић, контрола сликe Светлана Ћировић; мајстор светла Јован Чедић; микроман Јован Џабић; звук Душан Станчевић; видео-миксер Драган Самац; техничар магнетоскопa Станимир Митић; техничко вођство инжењер Светозар Крајић; организатори Слободан Ђорђевић, Иванка Обреновић; музички сарадник Илди Ивањи; костимограф Владанка Ђорђевић; сценограф Никола Теодоровић; монтажер Петар Аранђеловић; филмски сниматељ Никола Ђоновић; камермани Војислав Лукић, Сретен Станојевић, Божидар Николић, Драгољуб Ђорђевић; секретарица режије Нада Петернек; асистент режије Милица Јоцић; помоћник редитеља Дејан Ћорковић; редитељ Радивоје Лола Ђукић.

Уредник Хумористичког програма Миодраг Маринковић

Среда, 5. април 2023. од 13.00 до 15.00

Уводничар: Бранка Оташевић, телевизијски критичар

Програмски колегијум РТБ, серија Гледаоци и ТВ, премијерно емитовано 24. децембра 1973.

На Програмском савету 1974/1975. године уводну реч дао је генерални директор Радио-телевизије Београд Здравко Вуковић: „Резимирајући ток двомесечне јавне дебате о плану програма телевизије за наредне две године, Савет Телевизије као орган друштвеног управљања, на својој последњој седници одржаној у септембру донео је закључак да се План програма упути на разматрање Скупштини Социјалистичке Републике Србије као оснивачу Телевизије, како би народни посланици могли да изразе своје мишљење и судове о предложеном Плану програма и на основу тих сугестија извршили коначну верзију Плана програма за 1974. и 1975. годину. Већина примедби на јавној дебати је усвојена и примењена у актуелној верзији Плана. Подсећамо на фундаменталне принципе уређивачке политике ТВБ: када је реч о политичком ангажовању, о задатку на јачању братства и јединства, о културном деловању ТВБ, о развијању аутентичног вида културног и уметничког телевизијског стваралаштва.”

Учесници: председник Програмског савета РТБ Живорад Ковачевић, чланови Програмског савета: Гојко Милетић, Милан Вукос, Раденко Станић, Живана Олбина, Душко Трбојевић; генерални директор РТБ Здравко Вуковић, директор Другог програма ТВБ Љубомир Зечевић, уредник Документарног програма Боривоје Мирковић; уредници и ТВ аутори Милан Ковачевић, Лола Ђукић.

Уредник Хумористичког програма Миодраг Маринковић

Црни снег, епизода Руке, премијерно емитовано: 26. марта 1966.

Једина серија Лоле Ђукића која није искључиво хумористичко-сатирична. Двадесет људи из једног аутобуса, завејаног у планини, склања се у некакав полуразрушени замак. Ту остају затрпани десет дана. Сваки дан је друга прича и нова емисија. У овој серији направљен је необичан драматуршки експеримент: свака емисија припада другом драмском жанру, од комедије ситуације до трагедије. У свакој епизоди су друга два лика носиоци радње.

Улоге: Предраг Тасовац, Миодраг Петровић Чкаља, Вера Ђукић, Марија Црнобори, Михајло Бата Паскаљевић, Ђокица Милаковић, Петар Банићевић.

Уредник Хумористичког програма Миодраг Маринковић

Четвртак, 6. април, 2023. од 13. 00 до 15.00

Представљање књиге Склеротични мемоари, Радивоје Лола Ђукић, РТС издаваштво, 2023.

Говоре: Јелена Ђукић, Здравко Шотра, Тања Бошковић, Саша Радојевић, Драган Инђић. Модератор: Ана-Марија Симоновић

Задржавајући своје познате особине: смисао за актуелност, затим критичност без критизерства, јасноћу и надасве директност, Радивоје Лола Ђукић је у Склеротичним мемоарима са појачаном самоиронијом исписао драгоцена сећања и запажања. На више од 400 страница, аутор је нанизао догађаје међу и са људима, од фамилијарног миљеа, студентских дружења, послератних културних друштава, романтичарски зањиханог позоришног, па затим пионирског телевизијског медија. Настављач нушићевске традиције, Лола Ђукић ју је обнављао и неговао у свом стваралаштву, а у Склеротичним мемоарима умногоме и превазишао модерним београдским духом и стилом, нарочито у сликању Београђана, Лолиних другова и сарадника.

Петак, 7. април, 2023. од 13. 00 до 15.00

Уводничари: др Весна Перић, одговорна уредница Редакције драмског програма Радио Београда и Ранко Стојиловић, уредник у Радио Београду 2

Подсећање на радио-драмски опус и редитељски рад Радивоја Лоле Ђукића у Драмском програму Радио Београда – драма „Јаје” (1958)

Аутор: Марсо Фелисијен; „Кутија што свира” (1957), аутор: Шинкићи Накамура; „Аутобуска станица” (1957), аутор: Инџ Виљем, адаптација: Радивоје Ђукић; „Историја круга кредом” (1956), аутор: Тао Ли Хинг; „Тешка одлука” (1956), аутор: Мом Сомесет; „Краљ мрачне одаје” (1955), аутор: Рабиндранат Тагоре, адаптација: Радивоје Ђукић), као и радио-драме за децу „Светлан и змај” (1958), радио-приче по музици Боре Симића за истоимени филм, по тексту Радивоја Ђукића

Одломак из радио-драме Радивоја Лоле Ђукића „Сам међу боровима” (1956)

Редитељ: Радивоје Лола Ђукић. тон мајстор: Радован Матић, муз. сарадник: Боривоје Симић, уредник: Миливоје Живановић, Василије Пантелић, Бранко Плеша, Босиљка Боци, Урош Гловацки, Дејан Караклајић (Драмски програм Радио Београда)

Сећања Радивоја Лоле Ђукића на рад у Забавној и Дечјој редакцији Првог програма Радио Београда (Тонски архив Радио Београда)

Невидљиви човек, произведено 1976.

Комедија која обрађује једну актуелну друштвену тему на сатиричан начин. Да би избегли инспекцију и друге контроле, као и да би средили прилике у самом предузећу, тројица чланова управе склапају заверу о невидљивом сведоку...

Улоге: Мића Татић, Драгутин Гута Добричанин, Слободан Ђурић, Ђокица Милаковић, Предраг Тасовац, Божидар Стошић, пева Владимир Савчић Чоби.

Сценариста и редитељ Радивоје Лола Ђукић; контрола слике Ирена Милошевић, мајстор светла Здравко Игњатовић, сниматељ звука Милорад Мартиновић; микромани Михајло Џабић, Радивоје Кипић; видео-миксер Драган Самац, продуцент Радослав Јанковић, организатор Слободан Павићевић, музички уредник Илди Ивањи, костимограф Владанка Ђорђевић, сценограф арх. Александар Миловић, асистент сценографа Ђуро Термачић; филмски сниматељ Милован Кљајић, филмски монтажер Милада Леви; камермани Славко Алексијевић, Бранислав Кузмановић, Јован Благојевић, главни камерман Милан Стефановић, секретар режије Нада Петернек, асистент режије Милорад Стајкић, уредник Слободан Стојановић.

Програм у РТС Клубу поводом века од рођења Радивоја Лоле Ђукића осмислили су и реализовали: Бојана Андрић, Драган Инђић, Ана-Марија Симоновић, Ранко Стоjиловић, Ана Васић, Иван Крстић, Предраг Поповић, Радица Смиљковић, Милена Јекић Шотра, Маријана Цветковић, Петар Ђиновић, Лидија Јакшић и Александра Меденица.

 

 

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво