Читај ми!

Звук женског срца, изложба фотографија Марине Пешић и Радио Београда 202

Самостална изложба концертних фотографија посвећених дамама на бини, „Звук женског срца“, ауторке Марине Пешић, биће отворена симболично на Међународни дан жена, у понедељак 8. марта 2021, у РТС Клубу у Београду, у организацији Радио Београда 202.

Посетиоци ће моћи до 20. марта 2021. године да виде више од 40 фотографија познатих извођачица са домаће, светске и регионалне сцене, из света рока, попа, блуза и џеза, насталих од 2016. до данас. Многе од њих стварале су или сада сарађују са ПГП РТС, најстаријом грамофонском кућом на овим просторима. Кроз Маринин објектив на посебан начин су заблистале Бисера Велетанлић, Габи Новак, Јосипа Лисац, Зденка Ковачичек, Тијана Сретковић и Јелена Пудар („Неверне бебе"), Маја Цветковић („Е-play"), Романа Слачала („Артан Лили"), али и планетарне звезде Џоан Баез, Бет Харт, Ана Поповић, Кенди Далфер, Каро Емералд...

Изложба која се одржава уз медијску подршку Радио Београда 202 траје до 20. марта.

Пешићева је на специфичан начин осетила и јавности представила женску енергију и емоцију на концертној сцени и драгоцене тренутке сачувала од заборава. Фотографије које сада презентује углавном нису виђене на њеним ранијим излагањима.

"Изложбу фотографија "Звук женског срца" посвећујем дамама рок, блуз и џез сцене и желим да им на овај начин искажем захвалност за сваки тон и енергију коју шаљу са бине. Када видим ове фотографије вратим се на тренутак на одређена места, чујем и доживљавам музику коју волим. Надам се да сам бар једним делом успела и другима да пренесем ту магију размене енергије и емоција, коју нам сваки концерт пружа„ - истиче аутор Марина Пешић.

Марина Пешић је рођена 1987. године у Ужицу. „Звук женског срца" је њена укупно четврта, а у Београду прва самостална изложба, уз учествовање на још седам колективних. Од 2016. године фотографисала је пробране музичке догађаје за новосадски портал Remix Press. Љубав коју улаже у сваку концертну фотографију вратила се наклоношћу коју према њеном раду имају највећи домаћи и регионални састави и аутори - "Рибља чорба", Бајага и "Инструктори", "Ју група", "Кербер" и други.

Марина је добитница специјалне награде „Глас жене у музици" на међународном фото-конкурсу „Глас који се види, слика која се чује" 2017. године, а 2018. додељена јој је плакета на међународној изложби концертних фотографија „Чисто око, пуно срце". Њене фотографије нашле су се и на страницама књиге "Рокенрол у канџама интернета 2", аутора Предрага Јовановића и Бранимира Локнера, као и на музичким албумима Кепа & Фри Спиритс, Крамер, Клер, Зона Б. Одабране фотографије Марине Пешић можете погледати на сајту и на фејсбук страници „Моћ музике".

"Нема суровијег и захтевнијег ока од женског док гледа друге жене. Марина Пешић је пак изузетак - провукавши своју љубав према рок енд ролу кроз објектив, она нам дарује успомене на којима је свака жена ухваћена у свом најбољем издању. Моћне, рањиве, сексепилне и нежне - жене на њеним фотографијама исписују концертну историју, коју Марина неуморно бележи чувајући те магичне тренутке од заборава." Јадранка Јанковић Нешић

За реализацију изложбе посебно су допринели Радио Београд 202 и издавачка кућа Fidbox.

РТС Клуб је нови простор РТС-а отворен за све гледаоце и слушаоце Јавне медијске установе. Налази се у згради Радио Београда, Хиландарска 2. Током протеклих месеци, због мера заштите од корона вируса, простор је отворен радним данима од 11 до 17 часова, а викендом су могуће групне посете уз претходну најаву на мејл rtsklub@rts.rs или телефон 0608611497.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара