Читај ми!

Владари, ратници и црквени великодостојници – изложба костима из серије Немањићи у РТС Клубу

Током јучерашње церемоније откривања споменика Стефану Немањи у Београду, видели смо и костиме који су коришћени у серији „Немањићи - рађање краљевине“. Од суботе, 30. јануара, ови и многи други костими, накит и оружје из серије биће изложени у Хиландарској улици у Београду, у просторијама РТС Клуба.

На изложби Немањићи - рађање краљевине између осталог видећете владарску одећу Стефана Немање (попут оне у којој је представљен на споменику), ратничку опрему Стефана Првовенчаног, свечану одору архиепископа Саве, свакодневне хаљине Немањине супруге Ане, прве и друге жене Стефана Првовенчаног - Евдокије и Ане Дандоло.

Ове и још око осам стотина костима, месец и по дана ручно је правио тим од 20 људи за потребе серије Немањићи - рађање краљевине, на челу са костимографом Стефаном Савковићем и сценографима Кирилом Спасеским и Мирославом Миром Андрејевић.

Аутори су за циљ имали да дочарају церемонијални, али и свакодневни живот средњовековне српске властеле, на основу сведочанстава сачуваних на фрескама, као и на основу свог талента и инспирације.

Посебну драж изложбе чини и то што знамо да су их на снимању серије носили неки од наших највећих савремених глумаца – Небојша Глоговац, Војин Ћетковић, Драган Мићановић, Слобода Мићаловић, Дубравка Мијатовић...

Уз костиме, посетиоци изложбе моћи ће да виде и реплике средњевековног оружја, оруђа и накита изведeнe за прилике снимања серије. Тематски одређену атрактивну мини поставку из фундуса РТС-а употпуњавају музичке композиције са ЦД-а Немањићи - рађање краљевине, аутора Драгана Илића, у издању ПГП РТС-а.

Поставку је припремила главна костимографкиња РТС-а Сузана Глигоријевић, ca сценографкињoм Мирoм Андрејевић и Александрoм Стошић Крстовић и биће отворена за све посетиоце РТС Клуба (Хиландарска 2, зграда Радио Београда) од 30. јануара до 1. мата, сваког радног дана до 17 часова. Групне посете са више од пет посетилаца морају да се најаве мејлом на rtsklub@rts.rs или телефоном 0608611497.

Музички диск и предмети за свакодневну употребу са логоом серије (шоље, торбе и мајице) могу се купити у продавници у РТС клубу.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара