Читај ми!

Трећа јавна расправа о програмским садржајима РТС-а одржана у Београду

У згради РТС-а одржана је трећа јавна расправа о програмским садржајима наше куће. Грађани, појединци и удружења, јавне установе и невладине организације предлоге, сугестије и примедбе упутили су Програмском савету који је организатор скупа.

Пред истек 2022. РТС је најгледанији програм – девету годину заредом. Бољи, јаснији, гласнији – то су циљеви за наредну. До њих, пре свега, преко дебатних емисија.

"То је један шири друштвени проблем, дебата свакако, волео бих да постоје те арене, али нама треба дијалог што пре. Мислим да друштвени дијалог – то је највећа одговорност Јавног медијског сервиса да створи услове за дијалог", каже Ђорђе Микетић, посланичка група "Заједно".

У ванредним условима РТС је глувим и наглувим особома, признају, прилагодио програм. Као пример наводе пандемију. То, кажу, не треба да буде изузетак, већ пракса. И не мисле само на Информативни програм.

"Програми нису титловани, нити преведени на знаковни језик. Поменули сте филм 'Тому', који није био титлован, тако да ни то нисмо могли да гледамо, ни 'Бољи живот', серија о којој сви причате, која вам је заправо дојадила, ако тако смем да кажем, гледали сте је милион пута, ми је ниједном нисмо погледали", наводи Радован Кеџа из Савеза глувих и наглувих Србије.

Док трају јавне расправе, отворена је и анонимна анкета на сајту РТС-а.

"Једна од најчешћих примедби када питају зашто немате ово или оно, па не може више. Јавни сервис је један од учесника у медијској утакмици, није више једини, а многи и даље мисле да је једини. Оно што је за нас добро многи га гледају и прате га као да је једини", истиче Зоран Станојевић, помоћник главног уредника за нове медије.

Председник Програмског савета РТС-а Жарко Ракић нада се да ће овакви разговори допринети да програмски садржај РТС-а буду још бољи.

"Интересантно је да су слушаоци радија и гледаоци телевизије показали веома добро познавање програмских садржаја, да су били веома конкретни у својим примедбама. Надам се да ће овакви разговори допринети да програмски садржаји РТС-а буду још бољи", поручује Ракић.

Претходно се о програмском садржају расправљало у Врању и Крагујевцу. После Београда, Програмски савет ће о закључцима обавестити руководство, надлежне институције, а потом и објавити извештај на сајту РТС-а.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво