Читај ми!

Ниш, прва јавна расправа о програмским садржајима РТС-а

У Нишу је одржана прва јавна расправа са циљем да се програмски садржаји РТС-а унапреде и ускладе са потребама и очекивањима грађана Србије.

Програмски одбор Јавног медијског сервиса Србије уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, организује ове године јавне расправе о програмским садржајима Радио-телевизије Србије, њиховом квалитету и релевантности за грађане и могућностима за њихово унапређење.

Грађани су на јавној расправи тражили већу заступљеност региона, омладинских тема и националних мањина на програму РТС-а. Програмски одбор дебату је организовао како би уредници јавног сервиса чули мишљења грађана.

Драгољуб Којчић, председник Програмског одбора, каже да је РТС за српско друштво, демократију, националну самосвест и културну свест незамењива институција. 

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић рекао је да ће промена у програму бити, али не суштинских.

"Ако имате такву гледаност нема разлога за драматичном променом програмске шеме. Очигледно је да гледаоци подржавају ту шему", сматра Бујошевић.

Програмски одбор РТС-а као посредник између грађана и менаџмента све предлоге и примедбе са јавних расправа пренеће Управном одбору.

"Ми као Програмски одбор, уз подршку менаџмента, уз подршку Управног одбора, увек смо се борили да РТС треба да буде брана шунду и непримереним садржајима који девалвирају наше достојанство и самопоштовање и тако смо се сви нашли на овом послу", каже Драгољуб Којчић, председник Програмског одбора РТС-а.

У свим земљама где постоји јавни сервис плаћање претплате није добровољно, већ је то законска обавеза грађана.

Драган Бујошевић напомиње да Влада мора да пронађе неко законско решење за наплату претплате, јер је, како истиче, њена обавеза да омогући стабилно функционисање Јавног медијског сервиса.

Истраживања показују да је програм РТС-а најгледанији и најутицајнији. Међутим, стручњаци сматрају да више места треба дати новим садржајима, попут омладинских емисија.

"Нема довољно дебатних емисија, нема довољно информативних садржаја о томе ша се догађа у свету, о нашој економији", каже Јованка Матић са Института за друштвене науке.

Шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС-а у Србији Гордана Јанковић каже да једино кроз стални дијалог са онима за које се ради може да се зна шта је неопходно понудити.

Током јавне расправе чуле су се и примедбе да би РТС требало да више простора да посвети темама из унутрашњости земље, као и проблемима мањинских заједница.

Након Ниша, јавна расправа биће одржана у Суботици 15. октобра и Београду 22. октобра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару