"Чујте Срби и чувајте се себе"

У организацији Српског културног форума из Беча, у четвртак 3. новембра биће изведена представа по тексу доктора Арчибалда Рајса "Чујте Срби". Учествују Љубивоје Тадић и Милан Марковић.

Представа садржи оригинални текст Арчибалда Рајса из 1928. године о врлинама и манама српског народа. Једина измена текста односи се на убачен текст Добрице Ћосића на почетку представе. Драматизацију је урадио Љубивоје Тадић који и тумачи улогу Арчибалда Рајса.

Представа је премијерно изведена у Београду 11. марта 2006. и одиграна је до сада око 50 пута у Београду, градовима Србије и на гостовањима у иностранству. У 2007. години је снимљена за РТС.

Међу познатим Србима који су обележели епоху у којој су живели сасвим заслужено се нашло и име једног Швајцарца. Доктор Рудолф Арчибалд Рајс, хемичар, криминолог, хуманиста, је човек који је пожелео да са Србима проведе цео живот.

„Чујте Срби, и чувајте се себе" је политички тестамент Рудолфа Арчибалда Рајса. Рођен је 8. августа 1875. у Бадену. У Србију је дошао у августу 1914. у току Првог светског рата као неутрални посматрач и ратни дописник. Заволео је Србију и постао велики пријатељ српског народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи