Заједничко наслеђе и одговорност

У Београду, Загребу, Сарајеву и на Цетињу истовремено је отворена регионална изложба фотографија стећака које су Србија, Босна, Хрватска и Црна Гора заједнички предложиле за упис на листу Светске културне баштине који се очекује 2014. године.

У Београду, Загребу, Сарајеву и на Цетињу истовремено је отворена регионална изложба фотографија стећака које су Србија, Босна, Хрватска и Црна Гора заједнички предложиле за упис на листу Светске културне баштине.

Предраг Марковић, министар културе Србије изјавио је, током обиласка изложбе, да је изложба симболичан покушај да научи све да постоји заједничко наслеђе и заједничка одговорност за њега.

Према његовим речима, од око 70.000 пописаних стећака - средњовековних надгробних споменика - највише се налази у Босни - око 60.000, у Србији их има око 4.100, Црној Гори око 3.500 и око 4.4000 у Хрватској.

"Министри културе Босне, Хрватске, Црне Горе и Србије потписали су прошле године у Сарајеву споразум о заједничком номиновању, а 15. априла ове године предложено је да се на листи светске културне баштине нађу и стећци", рекао је он.

"Надам се да је ово прва у низу иницијатива и сигуран сам да ће наићи на добар одјек", рекао је Марковић.

Вера Павловић Лончарски, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе рекла је да би стећци могли да се нађу на листи светске културне баштине 2014. године.

Према њеним речима, потребно је да годину дана буду на прелиминарној листи како би се избегли евентуални проблеми, али да би 2014. године они могли да буду на Унесковој листи културне баштине.

Вилијам Инфанте, стални представник Уједињених нација у Србији оценио је да је ова изложба доказ да наслеђе превазилази границе и да се нада да ће се стећци ускоро наћи на листи светске баштине.

"Изложба је сведочанство о подударању и међузависности културног наслеђа, што је обележје овог редиона", оценио је Инфанте.

Изложба је уприличена и у време прославе шездесетшестогодишњице Уједињених нација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи