Награђен филм "Турнеја" у Русији

Филм "Турнеја" Горана Марковића је добио награду за најбољи сценарио на завршеном фестивалу антиратног филма у Рјазању, у Русији, који носи име познатог редитеља Јурија Назарова.

Филм Горана Марковића "Турнеја" добио је награду за најбољи сценарио на управо завршеном фестивалу антиратног филма у Рјазању, који носи име познатог редитеља Јурија Назарова.

"То је озбиљан фестивал на којем је у конкуренцији приказано више од тридесет филмова из петнаест земаља", рекао је Марковић.

Он је подсетио да је "Турнеја", од премијере у јесен 2008. године, учествовала на око четрдесет фестивала.

"Само у Русији је ово трећи или четврти фестивал. Изгледа да је ово најбоља награда коју је добио у последње време. Ми правимо филмове на једном малом језику који се иначе не чује у свету. Једини начин да се наш језик чује је заправо преко филма", истакао је Марковић.

На другој страни, како је напоменуо, ми немамо никакво биоскопско тржиште и наши се филмови приказују недељу-две пред малим бројем гледалаца, а фестивали су прилика да их види велики број људи у свету.

Познати аутор је оценио да ми тешко можемо да направимо филм који ће имати велику дистрибуцију на редовном биоскопском репертоару у иностранству.

"Као што је познато, велике нације су арогантне, Американци или Французи неће да слушају други језик, неће да гледају филмове који нису њихови. Зато је ово мноштво фестивала врло важно, не само за престиж или лични успех, него за присуство наше културе у свету", истакао је он.

Марковић приводи крају припреме за снимање свог новог филма "Фалсификатор".

"Још чекамо резултате конкурса у неколико земаља са којима намеравамо да направимо копродукцију", рекао је он помињући Словенију, Хрватску и Француску.

"Уколико резултати буду позитивни, а то ћемо знати ускоро, ми ћемо почети да снимамо почетком новембра", најавио је Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи