Фестивал српског филма у Аустралији

У оквиру једанаестог Српског филмског фестивала у градовима Аустралије приказују се најновија филмска остварења српске индустрије седме уметности: "Бели лавови", "Како су ме украли Немци", "Непријатељ", "Заједно", "О Гринго", "Бели, бели свет" "Тилва Рош"... Фестивал ће трајати до 7. новембра.

Jеданаести пут за редом и овог октобра, у оквиру Српског филмског фестивала у градовима Аустралије приказују се најновија филмска остварења српске филмске индустрије.

Фестивал је кренуо из Сиднеја свечаним отварањем 17. октобра у препуној сали биоскопа Cinema Paris - у сиднејском филмском граду (Fox Studios).

Многобројне госте, међу којима је био и eпископ Митрополије аустралијско-новозеландске Иринеј као и званичници дипломатских и пословних представништава и покровитељи ове значајне културне манифестације, поздравио је Петар Козлина, директор фестивала.

Козлина је нагласио значај фестивала за припаднике бројне српске заједнице у Аустралији у успостављању и одржавању веза са матицом. За ширу аустралијску заједницу фестивал је прилика да упозна различите културе чиме се поспешује разумевање међу људима и хармонија у мултикултурном аустралијском друштву.

"Континуитет и стално ширење фестивала не би били могући без залагања и сарадње тимова волонтера из свих градова Аустралије", рекао је Козлина.

Козлина је изразио задовољство због све веће популарности фестивала који је током свог десетогодишњег постојања аустралијској публици представио преко седамдесет филмова из српске кинематографије привукавши скоро 50 000 гледалаца у том периоду.

Само прошле године 10. Фестивал српског филма у Аустралији посетило је преко 7 000 гледалаца, а по први пут је додељена и награда "Кристална коала" за најгледанији филм која је недавно, уз присутво аустралијског амбасадора, на свечаности у Београду уручена режисеру Срђану Кољевићу за филм "Жена са сломљеним носем".

Публику је топло поздравила млада београдска глумица Александра Бибић, овогодишњи гост Фестивала. Захваљујући се организаторима и публици она је представила филм "Мирис кише на Балкану" у коме игра једну од главних улога, а којим је отворен 11. Фестивал српског филма у Аустралији.

"Мирис кише на Балкану" је прича о породици и породичним вредностима које се нажалост све више губе. Овај филм је опомена за све нас да живимо са више емоција, да поштујемо једни друге и да никад не заборавимо да сањамо.

Филм "Мирис кише на Балкану", породична сага списатељице Гордане Куић, у режији Љубише Самарџића никога није оставио равнодушним па сам сигурна да неће ни вас", рекла је Александра у својој поздравној поруци.

Фестивал је отворила Неда Малетић, амбасадор Србије у Аустралији показујући још једном подршку матице овој манифестацији. Наглашавајући значај Фестивала у успостављању и јачању веза између дијаспоре и матице, као и у неговању мноштва култура у аустралијској заједници Неда Малетић је позвала публику да својим присуством подржи фестивал.

Филмови ће бити приказивани у Cinema Paris до 30. октобра, као и у Hoyts биоскопима у Wetherill Park-u од 24. до 30. октобра. Свечано отварање фестивала у Волонгонгу је 18. октобра, у Бризбејну по први пут ове године 20. октобра, у Канбери 24. октобра, у Мелбурну на две локације 25. октобра, у Аделаиду 28. октобра, а у Перту 1. новембра где се и завршава 7. новембра.

Гошћа Фестивала, Александра Бибић присуствоваће отварањима Фестивала у свим градовима.

Целокупан програм Фестивала укључујући садржај осталих филмова из овогодишње селекције - "Бели лавови", "Како су ме украли Немци", "Непријатељ", "Заједно", "О Гринго", "Бели, бели свет" и "Тилва Рош" - налази се на интернет презентацији фестивала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи