Бајац у Турској

Књижевник Владислав Бајац, боравио је у Истанбулу као први српски писац који је позван на Међународни књижевни фестивал Танпинар где је представио турско издање свог романа "Хамам Балканија".

Књижевник Владислав Бајац, боравио је у Турској, где је првих неколико дана провео у Истанбулу као први српски писац позван на Међународни књижевни фестивал Танпинар.

На овом фестивалу, названом по турском класику, преведеном и код нас, Бајац је представио турско издање свог романа Хамам Балканија у преводу Ајла Хафиз Кучукуста.

Наш писац је у граду на Босфору имао две књижевне вечери и трибине. Бајац је пре три месеца већ гостовао у Истанбулу, када му је указана посебна част да, као један од првих страних писаца, одржи књижевно вече у чувеној палати Чираган, представљајући роман посвећен Мехмед паши Соколовићу и турском нобеловцу Орхану Памуку. Ово дело овенчано са неколико важних награда Бајац је том приликом представио и у Анкари у резиденцији Републике Србије. Подстакнут успехом Хамам Балканије, њгеов турски издавач потписао је са Бајцем и уговор за објављивљње нове књиге.

Овога пута је после Истанбула био гост града Мерсин, на југоистоку турског Средоземља, у близини Сирије. Одржао је књижевно подне у главном амфитеатру Универзитета Мерсин као гост Факултета за филологију, Одсека за преводилаштво.

Сусрет са више стотина студената, као и многим професорима предвођеним деканом факултета, прошао је као разговор са много знатижеље о књижевности и о Србији. Други разговор са студентима одржан је на отвореном, у древном свештеничком насељу, сачињеном од остатака базилика и средњовековних православних цркава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи