Читај ми!

"Заузмите Волстрит" српско масло

Америчка обавештајна служба ЦИА и српски покрет "Отпор" иницирали амерички покрет "Заузмите Волстрит", преноси бечки дневник "Пресе" тврдње британског теоретичара завере Дејвида Ајка.

Бечки дневник Пресе преноси тврдње Дејвида Ајка да су оснивачи ранијег студентског покрета "Отпор" са својим Центром за ненасилне акције и стратегије, по налогу ЦИА, израђивали субверзивне стратегије за лажне револуције. Арапско пролеће у Египту и Тунису, као и покрет против Волстрита руковођени су из тог центра, а циљ није био свргавање система, већ контрола опозиционих снага.

Пресе наводи да иницијатори и радници малог центра у београдској Гандијевог улици себе сматрају покретачима ненасилног отпора, а активисти из више од 37 земаља су до сада посетили курсеве које, на свим континентима, нуди тај Центар основан 2003. године. На Интернету је, како наводи лист, нуђена књига о ненасилној борби, која је објављена на више језика, а посебно је популарна код активиста широм света, као и филм Како се свргава диктатор. Српски професионални активисти себе не сматрају извозницима револуције, а већину својих семинара они нуде европским и америчким универзитетима.

„Ми само упознајемо људе са инструментом социјалног отпора. Како ће га користити зависи од њих самих", рекао је бивши отпораш Срђа Поповић.

Пресе пише да је крајем септембра ветеран Отпора Иван Маровић, који је учествовао у свргавању Слободана Милошевића, био у контакту са до тада неприметним покретом „Окупирајте Волстрит". Управо је ветеран српског покрета "Отпор", тврди Ајк, америчким активистима дао одлучујући савет да заузму Бруклински мост као "симболично место".

После предавања, студенти су Маровића позвали у камп у Зукоти парку, где им је он говорио о значају запоседања симболичних места. Маровић се, како наводи лист, у Београду припремао за следеће предавање када су активисти у Њујорку почетком октобра блокирали Бруклински мост и тиме привукли велику медијску пажњу широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи