Читај ми!

Отворен сајам књига у Франкфурту

Национални штанд Србије на Франкфуртском сајму књига представиће више од две стотине издања, а међу њима и нова едиција Прича Иве Андрића. Земља у фокусу овогодишњег сајма је Исланд.

У Франкфурту је свечано отворен 63. Међународни сајам књига, на коме учествује око 7.400 излагача из сто шест земаља, међу којима и издавачи из Србије. Сајам су отворили шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле и председник Исланда Олафур Рагнар Гримшон, чија држава је ове године земља у фокусу, односно почасни гост.

На националном штанду Србије, у складу са годишњим планом представљања културе и писаца, биће заступљено више од две стотине издања. Међу осталима, биће представљене Приче нобеловца Иве Андрића, као и роман Оно што одувек желиш Гордане Ћирјанић, који је награђен НИН-овом наградом за 2010. годину.

Како је најављено, биће ту и роман Владана Матијевића Врло мало светлости, који је овенчан трима угледним наградама ("Меша Селимовић", "Борисав Станковић" и "Исидора Секулић"), монографија о Милени Павловић Барили, дечје књиге које су илустровали врхунски српски уметници и многе друге, уз присуство великог броја наших писаца.

На овогодишњем сајму, који се затвара у недељу, 16. октобра, очекује се око 280.000 посетилаца, исто колико је било и прошле године, кажу организатори сајма.

Франкфурт ће наредних дана бити место окупљања аутора, издавача, филмских продуцената, трговаца и љубитеља књиге, а организатори кажу да ће се у метрополи на Мајни ове године говорити о будућности књиге у ери нових информационих технологија.

Главна тема овогодишњег сајма је управо дигитална примена, у којој издаваштво види и шансу и опасност. Пиратерија је главни проблем, пошто се, како су упозоравали стручњаци пред овај сајам, око 60 одсто свих е-књига илегално преузима са интернета.

"То нас веома брине", рекао је Готфрид Хонефелдер из Издавачког савеза Немачке, док је директор сајма Јирген Бос указао на технички развој и нову еру, али и рекао да ће штампана књига и даље постојати и да неће изгубити на значају. Током сајма биће око 3.000 промоција, презентација и изложби, са око 1.000 аутора, међу којима су најављени и светски познати писци, попут Умберта Ека и других. Почасни гост, Исланд, до сада је најмања земља која се представља на Франкфуртском сајму. Биће заступљена са 38 аутора и 203 наслова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи