Читај ми!

Попис пред колапсом у Македонији

Државна пописна комисија (ДПК) је са седнице одржане у ноћи између 10. на 11. октобра издала саопштење у коме се каже да су сви чланови поднели оставке и наложили свим учесницима у попису обустављање даљих активности, јер нису испуњени услови за даљу реализацију пописа у Македонији.

Македонски медијуми данас су објавили саопштење Државне пописне комисије (ДПК) са седнице одржане током ноћи између 10. на 11. октобра у коме се каже да су сви чланови поднели оставке и наложили свим учесницима у операцији обустављање даљих активности.

У саопштењу ДПК се каже да нису испуњени услови за даљу реализацију пописа у Македонији, због чега се заустављају активности у вези са пописом. Ово се највише односило на неједнаку примену методологије утврђене од стране Државног завода за статистику, а усаглашеном са Еуростатом.

Државна пописна комисија због тих чинилаца констатује да попис не може резултирати релевантним подацима на основу чега комисија не може даље да испуњава своје законске обавезе.

Због тога сви чланови Државне пописне комисије подносе неопозиве оставке. ДПК је позвао све учеснике пописа 2011. да зауставе даље активности у вези са пописом.

Такав (не)очекивани расплeт је епилог одужених неспоразума чланова из редова Македонаца и Албанаца у самом телу које треба да спроведе и контролиште попис у оним деловима који се најдиректније тичу спровођења пребројавања на основу законске регулативе. У подручјима насељеним Албанцима, пописивачи су, међутим, та законска правила практично пренебрегавали спроводећи своја „правила" и задате критеријуме политичких структура те заједнице у Македонији.

На терену је констатована недоследност у законској примени и различитом тумачењу одредаба и прописа, ко и како треба да се пописује, којом методологијом.

У саопштењу издатом после ноћне седнице ДПК наводи се констатација да "тако спровођени попис не може да резултира релевантним подацима".

Имајући у виду новонасталу ситуацију, очекује се хитна седница Владе премијера Николе Груевског која је, како се примећује у делу медија у Скопљу, и наложила компромисно улажење у попис политичким договором са коалиционим партнером, албанском Демократском унијом интеграција (ДУИ) Аљија Ахметија, што се у пракси на терену показало као погубно.

Не искључује се  могућност хитног именовања нових чланова ДПК, али, како се у медијима очекује, и ургентна законска измена којим би се покрило продужење пописа, највероватније за још петнаест дана. Извесно је да ће Груевски и Ахмети настојати да компромисним договором смире притиске и превазиђу садашње разлике унутар саме владајуће коалиције које могу да доведу у питање даље спровођење пописа.

Опозициона Демократска партија Албанаца (ДПА), Мендуха Тачија претходно је најавила да је извесно да неће признати резултате невалидног пописа. Уочи самог почетка пописа, претходна председница ДПК Весна Јаневска објављивањем оставке изјавила је да се на основу њених сазнања имајући у виду одужене неспоразуме са члановима Албанцима, Турцима, Ромима и Бошњацима, непоштовањем законске регулативе, „у Македонији спрема још један велики пописни фалсификат".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи