Читај ми!

Резултати пописа у Македонији нереални

У јавности Македоније протеклих дана истичу се примери бројних пропуста и лоше организације пописа становништва, домаћинстава и имовине, што се највише одражава на малим националним заједницама.

Судећи према све бројнијим примерима озбиљних незаконитих поступака пописивача у Македонији, посебно у регионима насељеним претежно албанским становништвом, извесно је да резултати који ћe, како је званичнo најављено, бити објављени у децембру, неће показати праву демографску слику.

Упозорења председнице Државне пописне комисије (ДПК) Слободанке Гиевске да ће бити санкционисани сви незаконити поступци у попису, не гарантују прави резултат и укупан учинак који ће осликати реалну слику становништва у Македонији.

На својеврсном удару су мале националне заједнице, дакле, Срби, Власи, Турци, Бошњаци, којима ће ово бити додатни нокаут у ионако текућој „добровољној асимилацији".

Скопска општина Петровец је, на пример, карактеристична управо по мултинационалном карактеру становништва, по значајном броју српског живља. Сретен Пауновић, саветник у тој општини указује на уочене пропусте и неправилности током пописа.

"Мислим да су мале етничке заједнице врло слабо припремљене за текући попис. То се могло видети још у фебруару и марту, када је текло пријављивање за пописиваче у припремама за одложени априлски попис. У нашој општини био сам једини кандидат српске националности. Када сам приметио да нема других кандидата одмах сам реаговао да се људи анимирају и да се за Огњанце и околна села обезбеде формулари на српском језику. А могу вам рећи и да је са осталим малим националним заједницама било исто или слично".

Тако је, уместо да број пописивача српске националности буде повећан, и Пауновић, као једини пријављени, избрисан са списка, а познато је да квота за Србе није испуњена, и поред довољног броја пријављених.

Судећи према досадашњим искуствима и првим најавама са почетка пописа, Пауновић не гаји превише оптимизма у праве и реалне резултате пописа, бар са аспекта Срба.

"Видећемо шта ће резултати показати. Лично нисам оптимиста. Нема довољно пописивача и формулара, а нема ни агитације наших политичких партија, за шта лично мислим да нема никаквог оправдања, јер за припрему овог пописа имали смо читаву деценију", рекао је он и на крају није крио незадовољство.

"Асимилација, била принудна или добровољна, узеће свој данак. А да ли неко води рачуна о квалитету пописа и утицају његових резултата на живот обичног човека показаће време. У међувремену, разни админстративци, „погодни" хаус-мајстори и шофери ангажовани су да пописују и на неки начин делом доприносе ономе што називамо националним, у нашем случају српским идентитетом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи