Продужење пописа у Македонији?

Попис становништва у Македонији како је законом предвиђено, требало би да буде окончан 15. октобра, али извесно је да ће због техничких и организационих проблема превасходно у срединама насељним Албанцима, пребројавање потрајати читавих месец дана.

Попис становништва у Македонији како је законом предвиђено, требало би да буде окончан 15. октобра, али извесно је да ће због текућих проблема превасходно у срединама насељним Албанцима, пребројавање потрајати читавих месец дана.

Технички и организациони проблеми који су се појавили још на самом почетку пописивања становништва разлог су евентуалног продуживања временских оквира.

"Надамо се да имамо искуство и зрелост и помагаћемо свакодневно да се све одвија у предвиђеним оквирима. Ако се покаже потребно у интересу целог процеса, биће продужен временски рок за попис, што и није страшно, ако је све у интересу квалитета акције ", изјавио је Муса Џафери, вицепремијер Владе у Скопљу.

Међу тешкоћама у попису наводи се пример и Тетова где су регистроване „велике тешкоће". У реонској комисији немају довољно обучених и овлашћених кадрова. Наводи се да је потребно 698 пописивача, а само је 300 људи добило овлашћења. Недостаје и 98 пописивача...Према информацијама из реонске комисије у Тетову само 120 пописивача тренутно ради на попису.

Из Државне пописне комисије (ДПК) званично још увек није наговештано евентуално продужавање рока, али су "озбиљна размишљања" у том правцу - извесна, судећи према извештајима "са терена" и смањеног броја пописивачких тимова у регионима.

У деловима на Македоније махом насељених Албанцима, попот региона Тетова, Струге, полиција је у неколико наврата морала да смирује инцидентне ситуације због неспоразума пописивача и становниоштва незадовољног начином регистровања.

Упркос јасним законским одредбама, део пописивача Албанаца становништво пописује на основу фотокопираних уместо оригиналних личних докумената, посебно за лица која су тренутно изван Македоније.

Такви случајеви, како је потврђено, ДПК су познати и најављују се санкције, за све оне које су се огрешили о Закон. Но, остаје нејасно како ће се утврђивати идентитет "криваца" када се ради о фотокопираним личним документима.

Због свих ових примера који је из дана у дан све више, у делу медија се подсећа на упозорења бивше председнице ДПК, Весне Јаневске која је објављивањем оставке уочи почетка пописа изнела оцену да се "спрема још један велики пописни фалсификат".

„У Македонији се спрема још један велики пописни фалсификат. Колеге у ДПК из редова албанске, турске, ромске и бошњачке етничке заједнице не остављају ни минимум поверења у овај процес. Ја не знам шта раде партије, али моја сазнања са терена и онога што се дешавало у ДПК, указују да се спрема фалсификат", изјавила је Јаневска.

Представници Албанаца, Турака, Рома и Бошњака у ДПК захтевали су да се пописују и особе које у иностранству бораве дуже од дванаест месеци "ако су у протеклој години бар једном боравили у Македонији".

Законом о попису прецизно је дефинисано да су обухваћена само "лица која имају уобичајено место пребивалишта у Македонији, а у време пописа, али највише до дванаест месеци пре његовогспровођења су на раду у иностранству, као и чланови њихових домаћинстава".

Јаневска је објаснила да се повукла због ставова о привилигованом третману у попису особа на привременом раду у иностранству и доказивања њиховог идентитета фотокопираним личним документима.

Попис у Македонији надгледају представници ЕУРОСТАТ, који ће на крају оценити да ли се операција спроводи сагласно међународним стандардима. Први резултати са подацима пописа треба да буду објављени у децембру ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи