Читај ми!

Изјасните се да сте Срби!

За Србе у Maђаркој попис је прилика да се слободно изјасне о својој националности. Из Српског института у Будимпешти поручују да то треба учинити на „не сувише наметљив начин". Општа је процена да ће све мањине у овој земљи, осим ромске, забележити пад броја својих припадника у односу на претходни попис из 2001. године

Директор Српског института у Будимпешти Петар Ластић каже да је овдашња српска заједница путем својих медија, радија и штампе, али и преко локалних органа српске самоуправе, обавестила све своје сународнике и позвала их да се слободно изјасне да су Срби, да им је матерњи језик српски и да су српске православне вероисповести.

Говорећи за Сателитски програм РТС-а Ластић подсећа да ће управо ове недеље у просторијама српског клуба у Будимпешти бити одржана трибина на којој ће се на тему актуелног пописа још једном на један, како је рекао, „не сувише наметљив начин", позвати наши људи да се слободно и искрено изјасне о својој националној припадности.

По међународним стандардима, на овом попису ће се пописати не само, као до сада, припадници мањина који су држављани, већ и сви они који у некој држави бораве дуже од три месеца, каже Ластић и додаје да ће се на тај начин моћи пописати и досељеници из бивших југословенских република, што је за овдашње Србе веома важан податак.

"Значај овогодишњег пописа за мањине је пре свега у томе што је актуелна мађарска влада најавила да ће финансирање рада мањина бити условљено и бројем пописаних припадника мањина како у појединим насељима тако и на државном нивоу", рекао је Ластић.

Што се тиче Српског института, на чијем је челу, Ластић каже да они чекају да сви подаци буду обрађени и доступни за научну обраду како би након тога покушали да направе своју анализу пописа становништва.

Иначе, на мађарском званичном сајту посвећеном попису (www.nepszamlalas.hu) налазе се упитници на 15 језика, међу којима је и српски. У упитнику о личним подацима, на страни број осам налазе се питања о националној припадности, матерњем језику и вероисповести. На та питања, као и на она која се односе на болест и инвалидност одговори нису обавезни.

Српске организације у Мађарској и Министарство за дијаспору Републике Србије апелују на све Србе у дијаспори и региону да се изјасне о својој националној припадности, како би били у могућности да остваре права која су предвиђена законима земаља у којима живе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи