Читај ми!

Попис у Македонији

Српске организације и партије у Македонији апелују на Србе да се одазову попису и оповргну податке пописа из 2002. године. Чланови албанске националности због "неиспуњених политичких и техничких услова за одржавање пописа" поднели оставке на места у Државној пописној комисији у Македонији.

Албанци, чланови Државне пописне комисије Македоније, синоћ су напустили рад ове комисије, а јутрос и поднели неопозиву оставку. Потпредседник Комисије Абдулменаф Брдзети и чланови албанске националности су дали оставке, због тога што попис неће обухватити лица која више од 12 месеци живе ван Македоније.

Главни разлог за подељеност је различито тумачење члана шест из закона о попису, у односу на пописивање грађана који живе у иностранству дуже од годину дана. Закон предвиђа да се пописују грађани који живе у иностранству мање од 12 месеци, док чланови комисије који су турске и албанске националности траже да се пописом обухвате и сви они који живе у иностранству дуже од годину дана, али који су у тренутку спровођења пописа дошли у Македонију.

У закону о попису наведено је да ће пописом бити обухваћене особе које у време пописа имају место становања у Македонији или су највише једну годину од његовог спровођења ван земље.

Председница комисије Весна Јаневска је пре неколико дана рекла да грађани који су више од 12 месеци ван државе неће бити пописани и уврштени у укупан број становника Македоније, пошто ће бити пописани у држави у којој живе.

Јаневска је најавила да попис почиње 1. октобра и траје до 15. октобра. Политичке странке и невладине организације подстичу грађана да се одазову на попис. 

Срби, региструјте своју националну припадност 

Српске партије и организације континуирано апелују на Србе да се пријаве своју нациналну припадност и на тај начин оповргну процене, као и резултате претходног пописа у Македонији из 2002. године. Пописом становништва из 2002. године евидентирано је 35.939 припадника српског народа, а само осам година раније, 1994. године, било је пописано 44.000 Срба.

"Канцеларија Српске Заједнице у Македонији биће отворена током трајања пописа сваког дана од 11:00 до 20:00. Уколико су Вам потребна било каква додатна објашњења или имате примедбе на било који сегмент у процесу пописивања, молимо Вас да се јавите на 02/3128-089, како би наши правници могли да Вам пруже адекватан савет или стручну помоћ", каже се у саопштењу Српске заједнице у Македонији.

Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији је раније позвао Србе да се региструју и на тај начин потврде свој идентитет и поштовање вековних тековина српства.

Драгиша Милетић, лидер Српске напредне странке позвао је српско становништво у Македонији да се региструје, јер, како је рекао, тако ће добити више радних места на основу оквирног споразума.

Милетић је најавио да су велике шансе да не признају резултати пописа, јер су увидели манипулације, посебно у односу на то што је на почетку било најављено да ће попис спроводити незапослене особе, а сада ће то чинити запослени у јавној администрацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи