Читај ми!

Подизање границе за увоз робе

Влада Србије би ускоро требало да размотри предлог за подизање границе за бесцарински увоз послате робе са четрдесет пет на седамдесет евра, изјавио је Миодраг Ђидић, државни секретар у Министарству финансија. Очекује се и повећање границе за пошиљке мале вредности некомерцијалне природе са двадесет пет на педесет евра.

Влада Србије требало би идуће седмице да размотри предлог за подизање границе за бесцарински увоз робе са четрдесет пет на седамдесет евра, изјавио је Миодраг Ђидић, државни секретар у Министарству финансија.

"Поједностављено речено, ви сте могли да наручите робу из иностранства, књигу рецимо, чија је вредност педесет евра и ви ћете платити све дажбине, јер је до сада била ослобођена плаћања царине роба вредности до четрдесет пет евра. Сада се то мења па роба у вредности до седамдесет евра не подлеже плаћању царине", рекао је Ђидић.

"Значи то су оне пошиљке које стижу поштом, када вам пошаље неко из иностранства, или кад купите неку робу у иностранству, а добијете је у пакету", прецизирао је он.

Очекује се да на овај начин буде уклоњена још једна препрека за функционисање сервиса "Пејпал", најпознатијег посредника у плаћању преко Интернета.

Министарство финансија је, како је указао Ђидић, анализирајући ефекте примене Уредбе о врсти, количини и вредности робе на коју се не плаћају увозне дажбине, уочило потребу за повећањем досадашњег износа царинске повластице с обзиром да се велики број лица обратио са примедбом да је прописан износ недовољан и да не може да обухвати ни минималну вредност робе која се најчешће шаље.

Углавном се ради о роби коју шаљу лица на привременом раду у иностранству најближој фамилији.

Ефекти које би ова мера требало да има на буџет се, на основу података добијених од Управе царина за 2010. годину, када је по овом основу увезено робе у вредности од 11.000 евра, могу проценити на око 1.700 евра (применом јединствене стопе царине од 10 одсто).

Такође, намера је и да се изађе у сусрет пословној заједници повећањем границе за пошиљке мале вредности некомерцијалне природе са двадесет пет на педесет евра.

На тај начин се стварају могућности за развој електронске трговине, а постиже се и уштеда у трошковима обраде пошиљки.

Губитак буџета по основу прихода од царине би у овом случају износио око 26.000 евра, имајући у виду податке Управе царине за увоз у 2010. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи