Читај ми!

"Проклета авлија" као метафора

У Ужицу и Вировитици одиграна је премијера позоришне представе "Проклета авлија" по тексту Ива Андрића, у чијој реализацији су учествовала три регионална позоришта из Вировитице (Хрватска), Ужица (Србија) и Тузле (Босна и Херцеговина). Другог октобра представу ће премијерно видети и публика у Тузли.

У Ужицу је одиграна премијера позоришне представе Проклета авлија по тексту Ива Андрића, у чијој реализацији су учествовала три регионална позоришта из Вировитице (Хрватска), Ужица (Србија) и Тузле (Босна и Херцеговина).

Реч је о међународном пројекту уприличеном у години обележавања пола века од додељивања Нобелове награде Андрићу, кроз сарадњу позоришта из три земље које сматрају да је Андрић део њихове културе.

Проклета авлија, као судбинска метафора нашег простора и времена, својим садржајем указује на потребу толеранције и уважавања различитости, који су нам данас толико потребни, истакао је редитељ представе Небојша Брадић, који потписује и драматизацију и сценографију.

Душан Радојичић једини је члан глумачке трупе ужичког Народног позоришта, с тим што су из овог театра у израду представе укључени Немања Ранковић (помоћник редитеља) Мирјана Зорзић Петровић (техничка реализација сценографије), Снежана Ковачевић (костими). Од глумаца из Србије ролу у Проклетој авлији добио је и Петар Бенчина, док остатак трупе чине Игор Голуб, Антун Врбенски, Мијо Павелко, Младен Ковачић и Драшко Зидар (Хрватска), босанскохерцеговачки глумци Владо Керошевић, Ирфан Каслимовић, Дражен Павловић и Елмир Кривалић.

Премијера Проклете авлије одржана је у Вировитици и Ужицу, а 2. октобра представу ће премијерно видети и публика у Тузли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи