Читај ми!

Поводом пописа у Македонији

Порука Србима који живе у Македонији коју је поводом предстојећег пописа у тој земљи, испред Демократске партије Срба у Македонији, упутио Иван Стоилковић, председник ДПСМ-а.

 "У земљама од реда попис је редовна ствар, питање којим се држава стара о себи и својим грађанима. За нас, део српског народа који живи у Македонији, питање пописа је судбинско питање, суштинска основа нашег образовног, културног, економског и сваког другог квалитета живота, база нашег опстанка и полазна тачка наше боље будућности. Ако ми данас, у демократскоj Македонији, где је потпуно слободно изјаснити се по питању своје националне припадности и својег језика, не кажемо јасно и гласно да смо Срби, сами смо себи одредили степен права који ћемо у будућности уживати, запечатили као народ своју судбину и свој опстанак на овим просторима.

Последњих деценија наш народ широм света био је изложен, и још је, бесрамној сатанизацији. Многи су организовано радили на нашем утеривању у друге народе, хранећи се нашим националним ткивом снажили своје, убеђујући нас да прихватимо да будемо нешто друго, само не Срби, да није добро бити Србин! Али када упитате: како може бити добро одрећи се нације која је свету поклонила величине попут Тесле, Михајла Пупина, Милеве Марић Ајнштајн, нобеловца Иве Андрића и других интелектуалих величина, и у данашње време Емира Кустурице, Новака Ђоковића, као и других Срба којима се читаво човечанство поноси, одговора нема!



Наша култура и наша историја уткане су у најсветлију светску баштину, а наше споменике сви широм Балкана покушавају да прогласе својим културним богатством. Гордост је бити потомак кнеза Лазара Хребељановића, рођеног у Прилепу 1329, који храбро погибе на Косову Пољу 1389. бранећи српство од Турака, светлог цара Душана, који се овде крунисао и први Скопље учинио престоницом у којој је донесен чувени Душанов законик, као и славних српских јунака који на Зебрњаку поред Куманова 1912. својом победом учинише крај османлијској империји. Част је бити савременик блаженопочившег патријарха Павла који је као живи светац донедавно оплемењивао свет. Оно што везује нас са њима јесте српско име. Одрекнемо ли се свог идентитета, одлучимо ли да више нисмо Срби, одрекли смо се сродства са својим прецима, отцепили смо се не само од своје искони, већ и од свих прошлих и будућих достигнућа и успеха српске нације.

Припадност нацији и вера су дар божији, зато је наша одговорност да сачувамо дарове божје, нацију, веру и српски језик за наше потомке. Послушајмо памћење, следимо будућност и дух наших предака, рецимо оно што је увек било и што ће увек бити: "МИ СМО СРБИ, НАШ ЈЕЗИК ЈЕ СРПСКИ и само тако се изјашњавајмо на попису".

Септембар, 2011.


ДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА СРБА У МАКЕДОНИЈИ
Председник Иван Стоилковић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи