Читај ми!

Пејпал не послује у Србији

Још нема званичне потврде да ли ће и када у Србији почети са пословањем компанија Пејпал (PayPal), најпознатији светски посредник у интернет-плаћању.

Компанија Пејпал (ПаyПал), најпознатији светски посредник у интернет-плаћању је почетком септембра уврстила Србију на листу земаља у којима би требало да примењује своје тарифе при плаћању, али осим бројних медијских спекулација, још нема званичне потврде да ли ће и када почети са пословањем у нашој земљи.

Након што је објављен списак земаља на које Пејпал проширује своје услуге, на бројним форумима се појавила информација да је компанија саопштила да је у питању грешка и да нема намеру увођења услуга у Србију ове године.

Марк Жозе, представник сектора за односе са медијима у тој компанији је казао да Пејпал има снажан, растући бизнис широм Европе и Србија је интересантно тржиште одакле добијају велики број захтева за локализованим услугама, али да, ипак, не разматрају посебно будуће развојне планове у том региону.

Јасна Матић, државни секретар за Дигиталну агенду казала је да ће Србија постати део општих услова за пружање услуга Пејпала.

"Када ће услуге постати доступне нашим грађанима зависи од Пејпала и њихове корпоративне политике и стратегије", рекла је Матић.

Једна од главних препрека за куповину преко Пејпала је низак царински лимит за куповину робе у иностранству, али и компликоване пореске процедуре и администрација.

Са друге стране, Народна банка Србије је пре два дана саопштила да нема сметњи да грађани преко банке слободно плаћају коришћење услуга Пејпал сервиса.

Према важећим прописима којима се уређује платни промет у земљи и са иностранством, није потребно да се Пејпал региструје као банка или нека друга финансијска институција, или да установи локално представништво за пружање оваквог вида услуге, наводи НБС.

Такође, НБС истиче да ће општи услови о пружању услуга Пејпал сервиса ради коришћња у Србији бити допуњени, како је то учињено и у појединим групама земаља.

То практично значи да ће резиденти услуге овог сервиса користити при куповини, односно продаји робе и услуга нерезидентима, док ће се средства остварена том продајом преносити са Пејпал рачуна на рачуне резидената у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи