Читај ми!

Српска лекарска дијаспора у Београду

Отворена је друга Конференција медицинске дијаспоре у Београду. Поздравну реч пристунима упутио је српски патријарх Иринеј. Министар здравља проф. др Зоран Станковић је свестан да наша средина није препознала све квалитете српских лекара у иностранству. Од 10.000 наших стручњака, око хиљаду је на високим позицијама у свету, истакао је министар Срећковић.

Српски патријарх Иринеј отворио је данас другу Конференцију српске медицинске дијаспоре у Београду, истакавши да је овај велики скуп окупио лекаре из дијаспоре и Србије, који ће заједнички сагледати резултате медицинске науке у свету, и начине како да се то пренесе у наше здравство.

"Скуп има лекарски значај, јер ће се на њему изнети достигнућа медицинске науке у свету, а други значај је што је скуп стручњака из дијаспоре којих је, на жалост, све више и у последње време смо сведоци одлива најученијих који одлазе и траже посао у иностранству", истакао је патријарх Иринеј.

Министар здравља проф. др Зоран Станковић је казао да српски лекари у дијаспори представљају амбасадоре наше медицине у свету и понос за све нас у Србији.

"Свестан сам да наша средина није препознала све квалитете лекара који живе и раде у иностранству", истакао је Станковић и изразио наду да ће од овог научног скупа корист имати и учесници и грађани Србије.

Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић је подсетио да у расејању живи и ради више од 10.000 лекара српског порекла, од којих је хиљаду високо позиционирано у медицинској струци, што је стечено великим одрицањем, радом, учењем и прилагођавањем захтевима струке у новим светским трендовима.

"Лекари у Србији су у тешким временима, за која верујем да су далеко иза нас, уз недостатак новца, често неодговарајућу медицинску опрему и недовољна улагања у медицинску струку, успели да очувају ниво здравствене заштите на високом нивоу, али морамо још много више и боље јер грађани Србије то с правом очекују и заслужују", казао је Срећковић.

Принцеза Катарина Карађорђевић је казала да очекује да ће овакви скупови постати традиционални и да ће следећи скуп бити одржан у мају идуће године.

Шефица Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Дорит Ницан истакла је да у Србији постоје добри професионалци у медицинској струци чија искуства су значајна, додајући да је веома значајно ојачати везе матице и стручњака који живе ван земље.

Циљеви дводневне конференције су унапређење сарадње наших лекара и експерата на пољу медицинских наука из дијаспоре са институцијама и појединцима који представљају стубове квалитета здравствене заштите у Србији, као и умрежавање српских интелектуалних вредности у области здравства са српском академском заједницом у дијаспори.

Организатори конференције, у хотелу "Хајат", су Фондација принцезе Катарине Карађорђевић и "Лајфлајн" хуманитарна организација, у сарадњи са Министарством здравља, Министарством вера и дијаспоре, Медицинским факултетом у Београду, Српским лекарским друштвом и Светском здравственом организацијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи