Професори љути због необавештености

Незадовољни скупштинским договором о називу језика и наставног предмета у образовном систему (црногорско-српски, босански, хрватски језик и књижевност), актив професора српског језика и књижевности из Никшића упутио је недавно писмо пуно критике на адресу Нове српске демократије и Социјалистичке народне партије.

Актив професора српског језика и књижевности из Никшића упутио је писмо пуно критике на адресу Нове српске демократије и Социјалистичке народне партије, поводом скупштинског договора о називу језика и наставног предмета у образовном систему (црногорско-српски, босански, хрватски језик и књижевност).

"Схватили смо да сте дошли до сазнања да црногорски језик, упркос нашој необавештености, постоји, да није фикција. Мало смо љути што нас о томе не обавестите на време, али пошто сте нас неколико пута помињали (у афирмативном контексту и са посебним уважавањем) на недавним седницама Скупштине Црне Горе, зарад те старе љубави, молимо вас за једну услугу: да нам спремите неколико речника црногорско-енглеског и црногорско-руског језика, те - по вашем избору - неколико романа, драма и збирки песама написаних на црногорском језику, као и неколико дела преведених на "тај језик" са других светских језика", кажу у писму никшићки професори.

Они додају да им не шаљу превод "Горског вијенца" са српског на црногорски језик, јер то већ имају, и да су се за то потрудили њихови истомишљеници из власти.

"Надамо се да ћете нам ово учинити о вашем трошку, јер ми, као што вам је познато, због необавештености - не примамо плате. Помозите нам да превладамо незнање у које западосмо, помозите старим пријатељима које остависте необавештеним, иако ћете се, сигурни смо, дубоко разочарати у наш конзервативизам и у нашу недемократичност, који нису у складу са вашим новим сазнањима, читањима и друштвено-политичким промишљањима.

Чекајући ту пошиљку, надамо се да ће ваш "стваралачки дух" ослободити и друге државе од језичког мрака. Ако дозвољавате, препоручујемо вам, да као велике демократе и борци за језичка права, пођете до Аустрије и Швајцарске које су се "провукле" у Европу, упркос томе што их "угњетавају": немачки, француски и италијански језик.

Такав луксуз ви Црној Гори, као велики домољуби, нисте хтели да дозволите. Немојте заборавити ни државе Јужне Америке које "стењу" под теретом шпанског и португалског језика. Време је да и САД добију "државни језик". Помозите им! Ваша језичка решења су спасоносна не само за говорнике српског језика, него и за све језичке заједнице на свету", каже се у писму упућеном овим двема странкама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи