Читај ми!

Почeo "Месец српске културе" у Будимпешти

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре у Будимпешти je отвориo традиционалну културну манифестацију "Месец српске културе", која ће трајати до 14.октобра.

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре у Будимпешти je отвориo традиционалну културну манифестацију "Месец српске културе" коју организује Самоуправа Срба у Мађарској и Културни и документациони центар Срба у Мађарској.

"Ја верујем да ће мађарске власти наћи начина да након реформи њиховог политичког система пронађу решења и да представници националних мањина имају свој глас у парламенту. У том смислу смо разговарали и о читавом низу конкретних облика који мађарска Влада може да да као подршку српској националној заједници овде у Мађарској, која је у историјском, културолошком, па и симболичком смислу за Мађарску много значајнија него што то говори данашњи број Срба. Ми смо, наравно, увек спремни да као држава која пуну пажњу поклања националним заједницама у Србији, зашта имамо највише оцене међународних институција, таква иста права тражимо и за наше српске сународнике који живе у свим земљама региона", рекао је министар Срећковић у изјави за Сателитски програм РТС.

Срећковић је истакао да је "Месец српске културе" у Будимпешти традиционална манифестација и да на најбољи начин представља не само српски народ у Мађарској, већ и државу Србију.

"Зато се влада Србије труди да подржи све овакве пројекте јер су они врло значајни и за исправљање имиџа и лоше слике која, на жалост, још постоји о Србима и о Србији у свету", истакао је министар Сречковић за Сателитски програм РТС.

У оквиру овогодишње манифестације, која ће трајати до 14. октобра, биће изведене позоришне представе, организоваће се бројне књижевне вечери, као и програми класичне музике и уметничке изложбе.

Како је наведено у саопштењу Министарства вера и дијаспоре, министар Срећковић ће у Будимпешти разговарати са Ласлом Сазфавлијем, државним секретаром у кабинету председника Владе Мађарске, о унапређењу сарадње две земаље у области статусних питања мањина у Мађарској и Србији и о развијању програма који ће допринети бољем упознавању обичаја, културе и историје два народа.

Срећковић ће посетити и седиште Самоуправе Срба у Мађарској, српску школу "Никола Тесла", "Текелијанум" и седиште Будимске епископије Српске православне цркве у Сентандреји.

Срби у Мађарској имају статус националне мањине, а према проценама Самоуправе Срба, у тој држави данас живи између осам и десет хиљада Срба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи