Читај ми!

Дани Србије у Русији

Житељи четири велика руска града - Москве, Санкт Петербурга, Ханти Мансиска и Великог Новгорода имаће прилику да се од 15. септембра до 30. новембра упознају са српском културом кроз концерте, изложбе и филмове у оквиру Дана Србије у Русији.

Прилику да се упознају са српском културом имаће житељи четири велика руска града - Москве, Санкт Петербурга, Ханти Мансиска и Великог Новгорода - у којима ће у периоду од 15. септембра до 30. новембра бити обележени Дани Србије у Русији.

Српска култура ће се руској публици представити кроз концерте Слободана Тркуље и „Балканополиса", изложбу „Светско наслеђе-Србија" и недељу српског филма. Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва званично ће отворити ову манифестацију на концерту Слободана Тркуље и „Балканополиса" који ће бити одржан у суботу, 17. септембра у Московској кући музике.

„Колико год поједине историјске датуме везивали за простор Србије или име српског народа, људи у Русији не могу у простор тако мале државе да сместе толику количину времена и историјских процеса, чињенице које Срби и подразумевају и својатају. (На културној мапи Србије укрштају се мреже најстаријих неолитских насеља од пре 9.000 година, античко наслеђе, палате римских царева, средњовековне тврђаве и манастири, историја светских ратова).

Зато смо у данима који следе за упознавање помешали фактографске слике (изложбе, документа), фикцију покретних слика (филмове) и звук (концерт) да бисмо мали простор земље из које долазимо претворили у калеидоскоп сведочанстава и доживљаја времена које наша култура чува. Будите, молим, пажљиви са сваком од тих сличица времена да се не изгубе у великом простору Русије. Или, још боље, понесите у сећању, са собом, барем једну од њих. И чувајте је као трајну позивницу за долазак у Србију", каже се у тексту Предрага Марковића, министра културе, којим се руској публици најављују предстојећи Дани Србије.

Дани Србије у Русији одржавају се под покровитељством Министарстава културе две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи