Читај ми!

Апел за попис у Мађарској

Скупштина самоуправе Срба у Мађарској позива припаднике српске мањине да пописивачима на предстојећем попису слободно саопшти своје порекло и националну припадност.

Од првог октобра ове године пописивачи ће анкетирати све грађане Мађарске, како би се дошло до статистичких података о броју и структури становништва ове земље. С тим у вези, Скупштина Самоуправе Срба у Мађарској (ССМ) позива припаднике српске мањине да се укључе у заједничку кампању под називом „Много боја Мађарске" која је у току у свим већим местима. Њоме активисти националних и етничких мањина позивају своје сународнике да пописивачима слободно саопште своје порекло и националну припадност.

ССМ позива српске медије у Србији и Мађарској да својим написима, односно емисијама, подстичу грађане српске националности у Мађарској на слободно изјашњавање о припадништву српском народу.

Највише представничко тело Срба у Мађарској у исто време изражава забринутост да би се могле обистинити незваничне информације изнете од стране појединих државних функционера у Мађарској, о томе да ће резултати овогодишњег пописа становништва директно утицати на наредне мањинске изборе, који ће се одржати за три године.

Наиме, у политичким круговима Мађарске се све чешће може чути информација да у насељима у којима на попису буде евидентирано мање од тридесет припадника једне народности, у наредном изборном циклусу неће моћи да буде формирана мањинска самоправа, без обзира на број прикупљених потписа којима се иницира њено оснивање.

Према садашњем закону, мањинске самоуправе у насељима могу се формирати уколико их иницира најмање тридесет грађана, без обавезе стриктног навођења којој националности иницијатори припадају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи