Гурмани у Чикагу на српској котлићијади

Котлићијада одржана у чикашком насељу Лајонс привукла је оне који уживају да једу јела спремљена у котлићу, али и печење, пице и палачинке... све који воле нешто добро да поједу.

Догађај је одржан на имању српске православне цркве Свети Никола у насељу Лајонс, западно од центра Чикага. Једно од најомиљенијих јела је био гулаш, било говеђи или од дивљачи.

Ево неких коментара оних који су припремали јела на догађају, који је иначе привукао велики број оних који су спремали јела али и још више других који су дошли да пробају специјалитете.

"Имамо ловачки гулаш који је љут, и имамо регуларни за жене и за децу."

Питамо да ли ловачки значи месо од срне. Саговорник каже да је управо тако, и да је ту срнетина, јунетина и телетина. Један саговорник каже да није он ловио дивљач, да је само кувар у овом случају и да имају пријатеље који достављају то.

"Чачани спремају гулаш, чачанска рецептура и џамболаја, затворска рецептура", каже други саговорник.

Наредни учесник каже да има телетине, доста лука, уз још неке специјалне зачине које не би баш да открива али и доста поврћа и добре воље.

Питамо и да ли има разлике кад се јело прави у Чачку или Чикагу.

Саговорник одговара да свакако има разлике и да верује да је у Чачку то много укусније, боље.

Други саговорник каже да су они из Новог Сада и да је кувао бачки гулаш.

Наредни саговорник каже да је храна од срца спремљена и да мора да пружи добар резултат.

А нови учесник каже да спрема са децом пицу и да се посветио најмлађимаи, као и да измишљају слатке и слане пице.

Нови саговорник каже да су направили пет стотина палачинки тог дана, а једна госпођа посетилац фестивала каже да неће носити палачинке кући него ће их јести на лицу места, током котлићијаде.

Од једног од учесника добијамо информацију да је прасе на ражњу пуно масноће и да је зато укусно кад се охлади и има укус бољи од јагњетине.

На наредном месту сазнајемо шта су они све припремили од јела и да су ту бурек са сиром и са месом, пљескавице, ћевапи, ражњићи, гулаш, кувана јагњетина, супа и печено прасе.

Кад има оваквих могућности да се смањи носталгија уз добру домаћу храну и дружење, наши људи у Чикагу не пропуштају такве прилике. 

уторак, 05. август 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом